Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är inte FC Rosengårds spelare värda smittskydd?

Håkan Wifvesson, ordförande FC Rosengård.
Foto: KLAS ANDERSSON
Jenny Damgaard, klubbchef FC Rosengård.

UEFA borde inse att kvinnor löper samma risk att insjukna i covid-19 som män, skriver FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson och klubbchefen Jenny Damgaard.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den svenska fotbollssäsongen är över, men Champions League-turneringen har bara börjat. På damsidan deltar Sverige med två lag: Göteborg/Kopparberg och FC Rosengård. På herrsidan har Sverige dock ingen representant kvar i Europaspelet. 

Damturneringen har på kort tid vuxit snabbt. Matcherna drar numera miljonpublik och sänds i över 100 länder. Och tillväxten väntas fortsätta. I USA har det stora TV-bolaget CBS köpt rättigheterna till Champions League, vilket betyder att svenska damlag som går långt kommer att ha en större publik än de allsvenska herrlagen. 

Denna snabba scenförändring drivs av flera faktorer. Den idrottsliga verksamheten i klubbarna är förstås grunden, men det handlar också om att näringslivet börjat se potentialen i damfotbollen. De satsningar som gjorts har belönats med god respons från den internationella publiken och sporrat till nya satsningar. Till detta kommer att många företag numera förbinder sig att arbeta för jämställdhet och inkludering – de stora globala bolagen är ofta mycket ambitiösa när det gäller detta och har förstås även insett den ekonomiska vinningen i att satsa på den allt mer populära damfotbollen. 

Orättvisorna kvarstår dock. I Sverige idrottar lika många tjejer som killar, men tjejerna får bara 20 procent av sponsringen. Ojämställdheten syns även i Champions League där UEFA (Union of European Football Associations) ger 99,6 procent av kapitalet till herrarna. UEFA:s hantering av covid-19 följer samma mönster. Eftersom lagen i samband med bortamatcher måste leva isolerat för att undvika smitta får herrarna extra pengar för detta ändamål. Det ger klubbarna möjlighet att göra extra tester och ordna säkra resor med egna flyg och extra hotellrum, vilket är helt rimligt. 

Eftersom smittskydd kostar lika mycket oavsett om spelarna är män eller kvinnor kunde man tänka sig att herr- och damlagen tilldelas lika mycket pengar, men nej. Damerna som nu spelar i Champions League får inte en krona. 

FC Rosengård är förvisso en stor fotbollsklubb med sitt Damallsvenska lag som flaggskepp, men föreningen driver fler lag och har drygt 700 ungdomar i träning varje vecka. Halva omsättningen är dedikerad till sociala verksamheter vilket bland annat hjälpt över 2 400 unga Malmöbor att få jobb. Men resurserna räcker inte för att även hantera de extra utgifterna för att resa på ett smittskyddssäkert sätt. 

Det uteblivna stödet från UEFA kan inte försvaras genom att hänvisa till att herrfotbollen genererar större intäkter. Det handlar om att skydda spelarnas hälsa och UEFA borde inse att kvinnor löper samma risk att insjukna i covid-19 som män. Därför måste den ekonomiska kompensationen för klubbarna vara lika hög. I stället tillämpas ett slags negativ jämställdhet – de rigorösa kraven på smittskydd är de samma, men damerna förväntas betala för detta med egna pengar. Detta kan inte accepteras, vilket FC Rosengård påpekar både offentligt och i kontakterna med UEFA. Det behövs förändring. Annars är allt prat om jämställdhet och inkludering bara tomma ord.


Håkan Wifvesson

Ordförande FC Rosengård


Jenny Damgaard

Klubbchef FC Rosengård