Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är föreningar bättre på smittminskning än företag?

Kulturministern är svaret skyldig om covid-19 smittar mer om ett arrangemang genomförs av ett företag eller en förening, skriver Stefan Winqvist.Foto: SHUTTERSTOCK
Stefan Winqvist, grundare och arrangör Stargate Productions.Foto: PRIVAT
Amanda Lind (MP), kulturminister.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kulturminister Amanda Linds besked om lättade regler ändrar ingenting för många av oss som arrangerar kulturupplevelser. Hur kan ett event vara riskfritt medan ett annat ses som rena smitthärden, skriver musik- och konsertarrangören Stefan Winqvist.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hur kan ett event vara riskfritt medan ett annat ses som rena smitthärden? Det saknas en logisk förklaring, och jag med flera kan inte förstå hur myndigheter resonerar när seriösa aktörer och företag förbjuds att arrangera konserter eller andra tillställningar med maxgräns på 50 personer. Samtidigt kan föreningar ha nära 1 000 personer utan att det ses som en risk. Var finns det begripliga i det här? Vi är många som undrar. 

Inte ens polisen verkar förstå reglerna. Vid ett samtal nyligen fick den jag talade med leta efter information på krisinformation.se. 

I förra veckan presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) två olika förslag som regeringen ska skicka till Folkhälsomyndigheten. Tyvärr ser jag som konsertarrangör ingen lättnad i det konsertmörker som nu råder. Detta trots att det inom branschen finns realistiska och säkra modeller för en uppdelad publik samt väl genomtänkta säkerhetsplaner. Det är värt att nämna att vi faktiskt är proffs på detta.

Vi konsert- och arrangemangsproducenter har drabbats hårt av denna kris. Som näringsidkare och företag är vi i rejält underläge jämte föreningar. 

För att exemplifiera hur vi skulle ha kunnat arbeta om det funnits förtroende för vår kompetens kan nämnas det evenemang vi planerat att ha på Törringelund utanför Oxie i slutet av juni. 

Detta var vår säkerhetsmanual för 250 personer som vi skulle använt oss av till ett evenemang med endast förköp: Vid ingången skulle det vara avståndsmarkeringar och handsprit. Handskar och munskydd hade funnits tillgängliga för de som så önskat. Då hela konsertområdet i normala fall hade kunnat hysa 2 500 personer, hade vi gott om möjlighet att dela upp det i olika zoner med endast 50 personer per zon. Varje enskild zon, fem stycken, planerades ha en in- och utgång som var separat från de andra zonerna. Utgångerna var dessutom kontrollerade av vakter och funktionärer med räkneverktyg för att mäta in- och utpassage. Handsprit skulle även finnas vid varje zon.

En stor gräsmatta skulle vara uppdelad i två olika, separata zoner med varsitt dansgolv och 50 meter ifrån varandra. Staket och festdekor hade garanterat att avståndet bibehölls och avståndsmarkeringar hade funnits vid in- och utgångar.

I och med att biljetterna såldes med förköp har regler och råd delats ut i förväg, med en extra genomgång av rådande regler i form av en pamflett vid inträde. Toaletter, med utbud av handskar, tvål och handsprit, skulle ha städats regelbundet och desinficerats.

Överträdelse av regler hade åtföljts av avvisning från arrangemangsområdet. Vid arrangemangets slut töms ett dansgolv i taget så att inga köer uppstått.

Samma helg som ovanstående arrangemang skulle ha hållits hölls en 2-dagars festival en kilometer ifrån polishuset i Eslöv. Skillnaden var att det var en så kallad föreningsfest.

Sedan den 10 mars har vårt företag fått ställa in 3 evenemang, med alla de olyckliga konsekvenser som medföljt för artister, scenbyggare, krögare, väktare, dekoratörer, ljudfirmor, etcetera.

Kulturministern är svaret skyldig om covid-19 smittar mer om ett arrangemang genomförs av ett företag eller en förening. Måste vi lägga ner vårt företag och starta en icke-vinstdrivande förening för att det ska vara lagligt för oss att arrangera evenemang igen?

På vilket sätt minskar det smittspridningen om den ena arrangörsformen förbjuds men den andra tillåts?

 

Stefan Winqvist

Grundare och arrangör Stargate Productions