Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Använd inte covid-19 som svepskäl för bidragspolitik

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sverigedemokraterna förstår och inser det allvarliga läget. Vi är bereda att ta vårt ansvar, lyssna och förhandla, skriver Magnus Olsson (SD) i en replik till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverigedemokraterna delar Katrin Stjernfeldt Jammehs (S) och Roko Kursars (L) oro gällande konsekvenserna som covid-19 innebär för Malmö och Malmöborna. Vi delar däremot inte deras uppfattning att det är fritt fram att använda covid-19 som ett svepskäl för att genomföra dåliga förslag. 

 

I styrets covid-19-pakt ingår ett stöd på 250 miljoner kronor till arbetsmarknads- och socialnämnden för att täcka underskottet som finns kopplat till kostnaderna för Malmös socialbidrag. Enligt arbetsmarknads- och socialnämndens ekonomiska prognos från maj är det endast 50 miljoner i underskott som kan hänföras till konsekvenser av covid-19. Resten av underskottet, som totalt beräknas uppgå till 300 miljoner kronor i slutet av året, är inte relaterat till covid-19. 

 

Oppositionen har flera gånger påpekat detta för styret. Vi har också betonat att vi är beredda att stödja de underskott som uppstår i verksamheterna och som kan hänföras till konsekvenserna av covid-19. Oppositionen har varit lika tydliga med att inte stödja de underskott som är ett resultat av en dålig politik. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har som vanligt valt att inte lyssna, utan försöker i stället trixa bort det egna styrets tillkortakommanden genom att skylla på den rådande pandemin. 

 

Den ekonomiska prognosen från arbetsmarknads- och socialnämnden bekräftar att endast 50 miljoner av socialbidragens prognostiserade underskott kan hänföras till covid-19. Detta tycker samtliga partier är rimligt att täcka upp och det finns därmed en konsensus kring detta. 

 

Bortsett från att fortsätta slösa med skattemedel till socialbidrag, som inte kan hänföras till covid-19, hade Sverigedemokraterna inga större invändningar mot covid-19-pakten och dess satsningar. Detta trots att covid-19-pakten presenterades för oppositionen endast en timme innan det kommunstyrelsesammanträde där ärendet skulle beredas. 

 

Sverigedemokraterna förstår och inser det allvarliga läget. Vi är bereda att ta vårt ansvar, lyssna och förhandla. Vi vill få till stånd en covid-19-pakt som endast fördelar resurser till verksamheter som drabbats av covid-19 och inte använda det akuta läget som ett svepskäl för att genomföra dåliga förslag. Vår uppmaning till Katrin Stjernfeldt Jammeh är enkel: Använd inte covid-19 som ett svepskäl för att finansiera Socialdemokraternas bidragspolitik. Inför i stället en politik som innebär att fler Malmöbor förstår att socialbidrag inte är en livslång betald semester, utan en rättighet under ansvar, som är begränsad och betalas av andra Malmöbor.

 

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd i Malmö