DEBATT. I slutet av förra året skickade polismyndigheten in ett yttrande till regeringen angående att införa tillståndsplikt på vapenmagasin. Enligt förslaget ska ett vapenmagasin precis som som gäller för ammunition i dag kräva tillstånd eller kunna kopplas till ett vapen med tillstånd. I yttrandet skrevs att införandet av en sådan tillståndsplikt skulle göra det svårare för grovt kriminella att hantera illegala vapen eftersom polisen då skulle ges en tydligare rätt att beslagta lösa magasin som påträffas hos någon som inte har tillstånd att inneha vapen. Enligt polisen finns en tendens att kriminella förvarar vapenstycken, pipor, ammunition och magasin på olika ställen för att undkomma att vapnen beslagtas.
I kampen mot gängbrottsligheten måste vi politiker vara lyhörda för professionen. För att få bukt med våldet, och för brottsoffrens skull. Det är därför uppseendeväckande och förvånande att moderater och delar av borgerligheten säger nej till polisens förslag.
Malmö är förmodligen den stad i Sverige som lidit mest av gängvåldet. Bland annat bevittnade vi förra året de otroligt tragiska morden på en kvinna med ett spädbarn i famnen på Ribersborg, och dödsskjutningen av en 15-åring genom fönstret på en pizzeria vid Möllan. Vi måste göra vad vi kan för att förhindra att sådant fortsätter hända i vår stad.
Även om antalet mord och sprängningar i Malmö minskade något förra året så är vi inte klara på långa vägar. Operation Rimfrost, polisens kraftsamling med nationella resurser i Malmö som pågår nu och flera månader framöver för att lösa och förhindra brott, är ett tydligt bevis för att den svenska polismyndigheten tar Malmös situation på allra största allvar. Det är bra, men vi måste också stödja polisen från politiskt håll.
För ett par år sedan gjordes en angelägen skärpning av vapenbrottet. Syftet var att den som tas på gatan med ett laddat vapen ska häktas fram till rättegång och inte komma ut igen på gatan igen förrän vederbörande avtjänat sitt straff. Detta har lett till att fem gånger så många har häktats för grovt vapenbrott jämfört med förut. Det har i sin tur med all sannolikhet förhindrat skjutningar och sparat människoliv.
I debatten pratas det om att det kommer påverka tusentals laglydiga skyttar och jägare. Det är fel. Förslaget är utformat precis som på samma sätt som hur det i dag fungerar för licens av ammunition. Enligt förslaget ska sportskyttar och jägare i och med licensen för sitt vapen även fortsatt ha rätt att inneha magasin till vapnet som överensstämmer med licensens ändamål eller med rätten till innehavet av vapnet, för exempelvis jakt, övning och tävling, utan vidare ansökningar.
Att införa ett krav på licens för vapenmagasin, om det inte är kopplat till ett vapen med licens, är något som polisen efterfrågat, och som regeringen nyligen lagt fram till riksdagen som ett nytt lagförslag. Det kommer inte i sig att få gängkriminaliteten att upphöra, men det finns det inget enskilt förslag som gör, utan vi måste jobba brett med många åtgärder. Vi har tidigare gett polisen många fler verktyg, som hemlig dataavläsning och kameraövervakning. Men mer behövs!
Allan Widman (L), Noria Manouchi (M) och Niels Paarup-Petersen (C) är alla invalda riksdagsledamöter från Malmö. Jag vet att de har ett engagemang för staden, och vill se ett slut på gängvåldet. Jag vill därför uppmana mina lokala riksdagskolleger: Ta strid för detta i era partier. Se till att ge stöd åt lagförslaget om att begränsa vapenmagasinen och gängens möjligheter att sprida skräck i vår stad.
Rasmus Ling (MP)
Riksdagsledamot från Malmö och rättspolitisk talesperson