Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställdas arbetsvillkor är viktigare än vinster

Joakim Sandell Ordförande för Socialdemokraterna i Malmö och riksdagsledamot
Foto: SOCIALDEMOKRATERNA
Andreas Schönström (S), styrelserepresentant Socialdemokraterna i Malmö.
Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD
Ingvar Carlsson, ordförande för Seko i Skåne.
Foto: PRESSBILD
Erol Dramer, ordförande för LO-facken i Malmö.
Foto: PRIVAT

Att skära i kostnader ligger ofta närmast till hands för att öka sina ekonomiska marginaler. I Skånes kollektivtrafik drabbar det personalen, skriver representanter för Socialdemokraterna, Seko och LO i en replik till flera trafikföretag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Trafikbolagen belyser i sin replik på Kvällsposten Debatt just problemet som vårt ursprungliga inlägg handlar om: otydligheten om vem som bär ansvar för arbetsmiljön i den skånska kollektivtrafiken. 

Precis som företrädarna skriver så vill både bolagen och facken att framdörren på bussarna ska vara stängd under pandemin. Risken för att förare smittas är för hög. Beställaren Skånetrafiken vill däremot till varje pris att framdörren öppnas. 

Genom ekonomiska styrmedel kan bolagen sättas under hård press. Med tanke på ansvaret privata företag har inför sina ägare att lämna överskott så är det ett effektivt sätt för beställaren att genomföra även sådant som varken företagen eller personalen tycker är bra.

Just aspekten av att ett företags övergripande mål är att gå med vinst tar trafikbolagen inte upp i sin replik. Det är förståeligt, för påminnelsen om detta visar vad som är grundläggande fel med dagens upplägg. Att skära i kostnader ligger ofta närmast till hands för att öka sina ekonomiska marginaler. I Skånes kollektivtrafik drabbar det personalen.

Bolagen tar vidare upp Skånetrafikens minskade antal turer under pandemin, vilket Socialdemokraterna var emot, liksom facken. Det finns en viktig koppling mellan beslutet och bolagens besparingar, men vår poäng är att storleken på varslen och de grovt försämrade arbetsvillkoren inte motsvaras av vad det minskade antalet turer innebar. Vi är mycket kritiska till hur trafikbolag använde situationen för att minska sina kostnader mer än nödvändigt.

Vi är måna om den skånska kollektivtrafiken utvecklas till att bli en förebild för omvärlden. Vi gör det gärna i samverkan mellan Region Skåne och privata aktörer. För att lyckas med det krävs det att arbetsvillkoren för de anställda är de bästa tänkbara. Den ambitionen kommer alltid att vara viktigare för oss än att generera vinster till privata företagsägare. Det mest långsiktiga och hållbara alternativet för att uppnå det är att personalen är anställd av Region Skåne.


Joakim Sandell (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Malmö och riksdagsledamot


Andreas Schönström (S)

Styrelserepresentant Socialdemokraterna i Malmö


Ingvar Carlsson

Ordförande för Seko i Skåne


Erol Dramer

Ordförande för LO-facken i Malmö