Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ännu en samtalsklubb löser inte Malmös bostadsbrist

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN
Charlotte Bossen (C), gruppledare i Malmö fullmäktige.
Foto: PRESSBILD

Vill Liberalerna vara en del av lösningen på Malmös bostadsbrist eller en del av problemet, undrar Torbjörn Tegnhammar (M) och Charlotte Bossen (C) i en replik till Simon Chrisander (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Simon Chrisander är i sin debattartikel i Kvällsposten missnöjd med att Moderaterna och Centerpartiet tillsammans med övriga oppositionen röstade ner Socialdemokraternas och Liberalernas förslag om ett expertråd för bostadsfrågor. Han slänger sig med en marknadsliberal retorik, men i praktiken sluter han som vanligt upp bakom en socialdemokratisk politik. Malmöborna kommer inte få en enda ny bostad av ytterligare en samtalsklubb, i stället behövs det snabbare, enklare och billigare processer för att bygga i Malmö och en politik för att fler Malmöbor ska få ett arbete och därmed få råd att själva hyra eller köpa en bostad.


Bostadsbristen är ett av Malmös största problem. Barn tvingas att växa upp i svår trångboddhet och en stor hemlöshet orsakar både social utslagning och enorma kostnader för Malmös skattebetalare. Detta är resultatet av 25 år av socialdemokratiska misslyckanden. Bristen på handlingskraft döljs bakom dimridåer som inte på något sätt bidrar till att förbättra bostadssituationen i Malmö. Förslaget om ett ”expertråd” är bara det senaste i raden av skenmanövrar för att förhindra att Malmöborna ska förstå att Socialdemokraterna och Liberalerna helt saknar svar för hur vi ska lösa bostadskrisen. Innan detta har både en så kallad bostadsgeneral och en bostadssamordnare tillsats i samma syfte. Ingen av dessa bidrog till att fler bostäder byggdes i Malmö. Resultatet skulle blivit detsamma med Liberalernas och Socialdemokraternas expertråd. 


Rådet skulle ta fokus från det verkliga problemet: Malmös bidragslinje som skapat Sveriges största utanförskap. Redan innan coronakrisen hade Malmö en arbetslöshet på nästan 14 procent. Moderaterna och Centerpartiet la under förra året över 30 förslag för att hjälpa människor att få ett arbete. Socialdemokraterna och Liberalerna röstade nej till samtliga förslag. Så länge som inte Liberalerna gör något för att förmå Socialdemokraterna att acceptera en borgerlig politik för fler jobb i Malmö bidrar de inte till att lösa bostadskrisen.


Alldeles för många Malmöbor saknar i dag ett eget arbete och kan därför inte själv ordna en bostad. Om Liberalerna vill ändra på detta är de varmt välkomna att tillsammans med oss andra borgerliga partier göra upp med Socialdemokraternas misslyckanden och genomföra nödvändiga reformer för att många fler Malmöbor ska få hjälp att komma in på arbetsmarknaden och få en bostad. Liberalerna får bestämma sig om de vill vara en del av lösningen eller en del av problemet.


Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö


Charlotte Bossen (C)

Gruppledare i Malmö fullmäktige