Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ändra lagstiftningen om kameraövervakning

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Foto: MARTIN CEJIE HEGARDT

Det är helt orimligt att kommuner inte ska få bättre möjligheter att öka sina invånares trygghet genom kameraövervakning, skriver Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (L) med anledning av nya bilbränder i Landskrona.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under natten till måndagen brann sju bilar i Landskrona. Det troliga är att någon eller några satt eld på bilarna. Detta är en ohållbar utveckling. I takt med att skadegörelsen och brottsligheten ökar, växer också människors känsla av otrygghet. Enligt Brottsförebyggande rådets senaste trygghetsrapport känner en ökande del av landets befolkning sig otrygga. Närmare var tredje kvinna ofta eller ibland rädd för att röra sig i sitt eget bostadsområde när det är mörkt. Många oroas över att utsättas för brott.


Detta är en utveckling vi inte kan acceptera. Ett gott samhällsklimat är beroende av att människor känner trygghet och tillit. Både faktisk brottslighet och upplevd otrygghet skadar tilltron till samhället. Det är därför en demokratisk skyldighet att bekämpa kriminaliteten. Vi behöver se fler poliser, helst med lokal förankring. Ett samhälle där medborgarna inte känner att statsmakten kan förhindra och klara upp brott är ett samhälle där otryggheten växer. 


Jag är övertygad om att risken för upptäckt är kriminalpolitikens mest effektiva redskap. Övervakningskameror hade därför varit till stor hjälp i brottsbekämpningen. Erfarenheter från platser där man har kameraövervakning visar att brottsligheten minskar. Trots detta är det idag mycket svårt för en stad eller kommun att få tillåtelse till kameraövervakning. 


Länsrätten i Skåne har, efter ett överklagande från justitiekanslern, sagt nej till att låta Landskrona använda sig av de övervakningskameror man fått godkända av länsstyrelsen. Skälet till stadens önskan att kameraövervaka vissa platser var att komma åt kriminaliteten, inte minst vålds- och narkotikabrotten. 


Jag menar att lagstiftningen är föråldrad och inkonsekvent. Övervakningskameror borde tillåtas att sättas upp på de mest brottsutsatta platserna i Landskrona. Jag är övertygad om att detta skulle vara en åtgärd som skulle ha mycket goda effekter på brottsbekämpningen. 


Att garantera medborgarnas trygghet och att skydda deras egendom är en av statens grundläggande uppgifter. Dagens lagstiftning om kameraövervakning och dess tillämpning hindrar samhället från att fullgöra denna uppgift. Det märkte vi i Landskrona inatt. Nu måste lagstiftningen ses över och ändras. Som medborgare ska du inte behöva oroa dig över att våldsverkare förstör din egendom medan du sover. 


Torkild Strandberg (L) 

Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona