Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: MARTIN CEJIE HEGARDT
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: MARTIN CEJIE HEGARDT

Ändra lagstiftningen om kameraövervakning

Publicerad

Det är helt orimligt att kommuner inte ska få bättre möjligheter att öka sina invånares trygghet genom kameraövervakning, skriver Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (L) med anledning av nya bilbränder i Landskrona.

Under natten till måndagen brann sju bilar i Landskrona. Det troliga är att någon eller några satt eld på bilarna. Detta är en ohållbar utveckling. I takt med att skadegörelsen och brottsligheten ökar, växer också människors känsla av otrygghet. Enligt Brottsförebyggande rådets senaste trygghetsrapport känner en ökande del av landets befolkning sig otrygga. Närmare var tredje kvinna ofta eller ibland rädd för att röra sig i sitt eget bostadsområde när det är mörkt. Många oroas över att utsättas för brott.

 

Detta är en utveckling vi inte kan acceptera. Ett gott samhällsklimat är beroende av att människor känner trygghet och tillit. Både faktisk brottslighet och upplevd otrygghet skadar tilltron till samhället. Det är därför en demokratisk skyldighet att bekämpa kriminaliteten. Vi behöver se fler poliser, helst med lokal förankring. Ett samhälle där medborgarna inte känner att statsmakten kan förhindra och klara upp brott är ett samhälle där otryggheten växer. 

 

Jag är övertygad om att risken för upptäckt är kriminalpolitikens mest effektiva redskap. Övervakningskameror hade därför varit till stor hjälp i brottsbekämpningen. Erfarenheter från platser där man har kameraövervakning visar att brottsligheten minskar. Trots detta är det idag mycket svårt för en stad eller kommun att få tillåtelse till kameraövervakning. 

 

Länsrätten i Skåne har, efter ett överklagande från justitiekanslern, sagt nej till att låta Landskrona använda sig av de övervakningskameror man fått godkända av länsstyrelsen. Skälet till stadens önskan att kameraövervaka vissa platser var att komma åt kriminaliteten, inte minst vålds- och narkotikabrotten. 

 

Jag menar att lagstiftningen är föråldrad och inkonsekvent. Övervakningskameror borde tillåtas att sättas upp på de mest brottsutsatta platserna i Landskrona. Jag är övertygad om att detta skulle vara en åtgärd som skulle ha mycket goda effekter på brottsbekämpningen. 

 

Att garantera medborgarnas trygghet och att skydda deras egendom är en av statens grundläggande uppgifter. Dagens lagstiftning om kameraövervakning och dess tillämpning hindrar samhället från att fullgöra denna uppgift. Det märkte vi i Landskrona inatt. Nu måste lagstiftningen ses över och ändras. Som medborgare ska du inte behöva oroa dig över att våldsverkare förstör din egendom medan du sover. 

 

Torkild Strandberg (L) 

Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag