Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambulanserna ska alltid rulla

Sara Svensson (S), regionråd i opposition i Region Skåne.Foto: DAVID LENANDER

Vi i Vänstern vill inte leka affär med allas rätt till en ambulanssjukvård att lita på, skriver Sara Svensson (V) i en replik till alliansen i Region Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Allians för Skåne skriver på Kvällsposten Debatt att de är väldigt nöjda med att Sverigedemokraterna i ännu en fråga börjat driva en uttalad högerpolitisk linje. För det är ju egentligen det som är nyheten när det gäller ambulanssjukvårdens drift i Skåne. 

Under många år har SD velat ha ambulanserna i offentlig regi, men nu har de alltså gått allianspartierna till mötes och driver på för upphandlingar och privat drift. Och man kan ju förstå glädjen hos allianspartierna. De styr Region Skåne i minoritet och i takt med att månaderna har gått sedan valet förra året så har alliansen och SD funnit varandra i fler och fler frågor. De har enats om förändringar i busslinjer i kollektivtrafiken och nu om driften av ambulanssjukvården. Det hävdas att väljarna tydligt visat sitt stöd – men var finns den tydligheten när det snabbt går att byta fot, oavsett om det gäller skattehöjningar eller inställning till privatisering inom våra offentliga verksamheter?

 

För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att bygga en jämlik sjukvård för alla. En sjukvård som det går att lita på – både som patient och som personal. I Skåne har vi en historia som förskräcker när det gäller driften av just ambulanssjukvården. Vi är många som minns konkursen av det företag som var ansvariga för ambulansdrift i Malmö som från en dag till en annan ställde skåningarna i en högst otrygg situation. Det kostade inte bara i förtroende för vården utan även i skattepengar som kunde gått till vård när regionen fick gå in och ta ansvar för helheten över en natt. Vi i Vänstern vill inte leka affär med allas rätt till en ambulanssjukvård att lita på. För alliansen verkar det dock alltid viktigare att hitta nya sätt att upphandla och privatisera. 

 

Och nu vill man alltså fortsätta upphandla ett av de fyra skånska ambulansdistrikten. Upphandlingar är tidsbegränsade och sätter personalen i otrygga situationer – vem tar över upphandlingen när denna går ut? Får jag fortsätta jobba? Får befintligt företag upphandlingen en gång till? Denna osäkerhet blundar alliansen (och SD) för både i debattartikeln och initiativärendet och verkar utgå från att samma företag kommer att få upphandlingen än en gång. Det är ohederligt.

 

Vänsterpartiet vill i stället bygga den skånska ambulanssjukvården i offentlig regi, för att kunna säkra alla skåningars tillgång till en god prehospital vård, för att kunna garantera personalen en stabil arbetsmiljö och för att alltid kunna garantera att ambulanserna kommer när man ringer. Vi vill inte ens riskera möjligheten att ett företag inte kan leverera från en dag till en annan. Ambulanserna ska alltid rulla.

 

Sara Svensson (V)

Regionråd i opposition i Region Skåne