Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambulanser ska arbeta för skåningarna, inte vinsten

Sara Svensson (V), regionråd i opposition i Skåne.Foto: PRESSBILD

Alliansen i Skåne borde bemöta i sak i stället för att lägga ut dimråder, skriver regionrådet Sara Svensson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Driften av ambulanssjukvården i Skåne har än en gång blivit en högaktuell politisk debatt. I alliansens svar till bland annat mig och Vänsterpartiet argumenteras för att det är billigare med privat ambulanssjukvård, och för att bland annat vi i Vänsterpartiet ”motsätter oss att skåningarna har en välfungerande ambulanssjukvård”. 

 

Demokratin i Sverige mår bra av en öppen och ärlig politisk debatt där argument vägs mot varandra. Att lägga sitt retoriska krut på att hävda att vi i Vänsterpartiet inte vill ha en fungerande verksamhet i stället för att bemöta vår och många skåningars oro utifrån erfarenheterna av ambulanser som går i konkurs är att göra motsatsen. Det är att argumentera med utlagda dimridåer i stället för att bemöta i sak. 

Alliansen skriver att den offentliga ambulanssjukvården har blivit lite dyrare. Ja, så är det. Det beror bland annat på att personalen har bättre avtal. Det tycker vi i Vänsterpartiet att det är värt att lägga resurser på. En personal som har en god arbetsmiljö och bra kollektivavtal är positivt. Alliansen verkar se det som ett problem och vill i stället att det ska vara billigare. I personalintensiv verksamhet är det personalen det går att spara på. Så vill inte vi ha det. Vi har hellre ambulansverksamheten i offentlig regi. 

 

Alliansen skriver om hur nöjda de är med verksamheten i distrikt 2. Problemet är att en ny upphandling inte garanterar vem som får uppdraget att köra ambulansen nästa gång. Detta undviker de att svara på i sin debattartikel. I stället hävdas det att Vänstern motsätter oss en ambulansverksamhet som fungerar bra. Det vi gör är att kämpa för en jämlik ambulansverksamhet som det går att lita på, en verksamhet som inte kan gå i konkurs från en dag till en annan. 

Avslutningsvis beskriver alliansen sig själva som ”principfasta” och det är ju sant. Principfastheten kring vikten av att privatisera och upphandla allt större delar av välfärden och sjukvården är verkligen fast. Så fast och grundmurad att alliansen i Skåne inte ens bemödar sig om att möta den oro som finns kring att upphandla så livsviktig verksamhet som ambulanserna. 

 

Både sjukvården och skåningarna mår bättre av en stabil ambulansverksamhet som inte står och faller med ett välfärdsföretags överlevnad. 

 

Sara Svensson (V)

Regionråd i opposition i Skåne