Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambulanser i egen regi är kostsamt

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne.Foto: PRESSBILD
Gilbert Tribo (L), gruppledare i Region Skåne.Foto: ANNIKA PERSSON
Annette Linander (C), gruppledare i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Per Einarsson (KD), gruppledare i Region Skåne.Foto: JENS CHRISTIAN

Det är märkligt att S och V motsätter sig att skåningarna har en välfungerande ambulanssjukvård, skriver alliansen i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I ett par separata repliker till Allians för Skåne skriver Vänsterpartiet och Socialdemokraterna på Kvällsposten Debatt att skåningarna ska kunna lita på att ambulansen kommer när den behövs. Det instämmer vi till fullo i och tycker därför det är märkligt att V och S aktivt väljer att motsätta sig en välfungerande verksamhet. 

Att andra partier väljer att byta åsikt i en fråga är inget vi kan ställas till svars för. Vi är principfasta och har alltid tyckt att privata vårdgivare ska få bidra till utvecklingen av välfärden. I denna anda har vi argumenterat för att Skåne ska ha både offentligt och privat drivna ambulansdistrikt. Den prehospitala sjukvården måste få mer långsiktighet och personalen ges bättre förutsättningar. Därför blir det både olyckligt och omständigt när V och S väljer att ta på sig ideologiska skygglappar i stället för att se till vad som är bäst för patienterna. 

I den översyn som genomfördes 2016 gjordes en jämförelse mellan de olika ambulansdistrikten och den visade att: 

Medarbetarna i ambulansdistrikt 2 trivs bra på sin arbetsplats.  

Den prehospitala vården inom ambulansdistrikt 2 är billigare för skåningen.  

Det finns en hög grad av tillgänglighet inom ambulansdistrikt 2.  

 

Med andra ord: Skåningen kan lita på att ambulansen kommer som den ska i distrikt 2. Och vill man jämföra kan man konstatera att i förhållande till de andra distrikten, är distrikt 2 både billigare och minst lika bra.  

 

Det vi vet är att ambulanser i egen regi är kostsamt och att kostnaderna i ett distrikt ökade med hela 26 procent efter att väl fungerande verksamhet gjorts offentligt driven. Att privatiseringen av ambulansdistrikt 2 skulle äventyra arbetsmiljön och verksamhetens kvalitet är inte heller en korrekt beskrivning då verkligheten pekar på något helt annat. 

 

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill alltså att notan för den skånska skattebetalaren ska bli betydligt mycket högre utan att kvaliteten blir bättre, bara därför att de inte vill ha privata vårdgivare. Det är en låsning som är helt orimlig.  

 

Det är inte ekonomiskt ansvarsfullt att återta distriktet i offentlig regi och för att tala på ren socialdemokratiska: Ni lämnade ladorna tomma, medan alliansen tar ekonomiskt ansvar. 

 

Att V och S resonerar som de gör förvånar inte. Eftersom privata alternativ, oavsett vad saken gäller, helt enkelt inte har någon plats i deras vårdvärld. För oss handlar det om mångfaldens möjligheter.  

 

Låt oss vara tydliga med en sak. Vår ambition är inte att privatisera för sakens skull utan vi vill göra den prehospitala vården ännu bättre. Det får vara slut på det hattande som S gjorde till sitt signum under åren vid makten. Skåningarna är värda mer långsiktighet i planering och förutsättningar. Därför vill vi se ambulansdistrikt 2 i privat regi och välkomnar att fler partier valt att se fördelarna med detta och har valt att ansluta sig till vår linje. 

 

Både sjukvården och skåningarna mår bättre om det finns många olika aktörer.  

 

Carl Johan Sonesson (M) 

Regionstyrelsens ordförande i Skåne

 

Gilbert Tribo (L) 

Gruppledare  

 

Annette Linander (C) 

Gruppledare

 

Per Einarsson (KD) 

Gruppledare