Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansens passivitet hotar bärande länk i skånsk vård

Under pandemin har laboratoriemedicin i Region Skåne fått mer att göra, men har samtidigt fått mindre resurser att göra det med, skriver Henrik Fritzon.
Foto: SHUTTERSTOCK
Henrik Fritzon Gruppledare i Region Skåne (S)
Foto: PRESSBILD

Redan i somras började skyddsombud och medarbetare varna för att arbetsmiljön blivit ohållbar vid den laboratoriemedicinska verksamheten inom Region Skåne. Det är hög tid att det borgerliga alliansstyret visar mer intresse för verksamheten, skriver Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Region Skånes laboratoriemedicinska verksamhet har varit under hård press under lång tid. Allt fler reagerar nu på problemen, men tyvärr är Region Skånes borgerliga regionstyre fortfarande inte bland dem. Sydsvenskan har i flera artiklar uppmärksammat att chefen för klinisk mikrobiologi tvingats ta timeout i två veckor, trots starka protester från medarbetarna. Men det är bara det senaste exemplet på brister i verksamheten.

Redan i somras började skyddsombud och medarbetare varna för att arbetsmiljön blivit ohållbar inom delar av verksamheten. Vi socialdemokrater lämnade därför i början av hösten in ett initiativärende till regionstyrelsen där vi föreslog att cheferna skulle sätta sig ner med facken och ta fram en plan för att komma till rätta med situationen. Pengar fanns det ju, eftersom regionen hade tilldelats extra statsbidrag just för att hantera effekterna av pandemin.

Den 6 oktober frågade jag den högsta ansvariga politikern i Region Skåne, regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M), om han tänkte agera för att förbättra arbetssituationen inom Laboratoriemedicin. Något tydligt svar fick jag inte då. 

När alliansen till slut tog upp vårt initiativärende för beslut i början av november så avfärdades det. I sitt svar erkände de borgerliga att situationen varit besvärlig, men hävdade att det nu skulle bli bättre eftersom pandemin snart var över. Samtidigt förberedde sig medarbetarna runtom i Skåne för att hantera pandemins andra våg. Och den är långt ifrån över.

Modern sjukvård är i stor utsträckning beroende av laboratorieanalyser. De ligger till grund för många av de livsavgörande beslut som varje dag fattas av läkare på alla nivåer i vården. Än viktigare blir de under en pandemi. Vi politiker pratar gärna om hur viktigt det är att alla som behöver kan testa sig, men för att få snabba och pålitliga svar på testerna måste de först analyseras av yrkesskickliga biomedicinska analytiker. 

Det kräver i sin tur att man har en verksamhet där de biomedicinska analytikerna vill och orkar arbeta. Sedan coronakrisen drabbade Skåne i våras har arbetsbelastningen ökat dramatiskt inom de berörda delarna av den laboratoriemedicinska verksamheten. Det handlar naturligtvis om den stora mängden coronatester som ska analyseras. Men pandemin ställer också många andra krav på verksamheten. 

De har bland annat blivit tvungna att göra flera andra analyser mer komplicerade med fler parametrar. Provtagningen har blivit mer tidskrävande eftersom den måste ske på ett coronasäkert sätt. Det har krävts nya rutiner för att hantera mycket smittförande material och stora utbildningsinsatser för att klara av det utökade uppdraget. Dessutom har behovet av tjänstgöring på kvällar och helger ökat kraftigt.

Laboratoriemedicin har alltså fått mer att göra. Men samtidigt har de fått mindre resurser att göra det med. Det beror, enkelt uttryckt, på att Region Skånes system för interndebiteringar inte är anpassat för en pandemi. När resurserna inte längre räcker till för att klara uppdraget måste någon betala mellanskillnaden. Det får nu till stor del personalen göra. 

Biomedicinska analytiker är eftertraktade i den privata sektorn, där de inte bara får bättre arbetsvillkor utan också högre lön. Många har redan sagt upp sig från regionens laboratorium, men på grund av minskade resurser har flera av verksamheterna under perioder inte ens haft råd att ersättningsrekrytera. Och även när de kan rekrytera krävs det mycket tid och arbete för att lära upp de nya medarbetarna. Arbetsbördan ökar ytterligare på de erfarna medarbetare som finns kvar. Det riskerar att leda till en ond cirkel där allt fler väljer att sluta. 

Det är hög tid att det borgerliga alliansstyret i Region Skåne visar mer intresse för den verksamhet som de är direkt ansvarig för. Inte minst eftersom den är viktigare än någonsin under pandemin. 


Henrik Fritzon (S)

Gruppledare i Region Skåne