Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen vill att S-regeringen betalar

Henrik Fritzon (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne och oppositionsregionråd.Foto: PRESSBILD

Regionrådet Annette Linander (C) menar att det är ansvarsfullt att skjuta till mer skattepengar till den regionala sjukvården när regeringen gör det, men oansvarigt om regionen själv skulle göra det. Det går inte ihop. Behovet finns där, skriver Henrik Fritzon (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Alliansen tycker att det behövs mer pengar till den skånska vården och kollektivtrafiken, men bara om det är staten som betalar. I en debattartikel på Kvällsposten Debatt försöker regionstyrelsens förste vice ordförande Annette Linander (C) argumentera för att det är ansvarsfullt att skjuta till mer skattepengar till den regionala sjukvården när regeringen gör det, men oansvarigt om regionen själv skulle göra det. Det är uppenbart att det inte går ihop.

Linander har naturligtvis helt rätt i att regeringen och dess samarbetspartier har agerat snabbt, klokt och kraftfullt för att möta det akuta hotet från coronapandemin. Men eftersom Region Skånes borgerliga styre har valt att behålla oförändrad skatt hade ingen av de satsningar som de föreslår i budgeten för 2021 varit möjliga om det inte hade varit för de historiska resurstillskott som man tagit emot från den socialdemokratiska regeringen. 

Det blir däremot ganska märkligt när Linander hyllar regeringen för att de skjuter till mer pengar till skånsk sjukvård och kollektivtrafik, men kritiserar Socialdemokraterna i Skåne för att vi vill göra precis samma sak. Vi befinner oss i en allvarlig kris och den skånska sjukvården var underfinansierad redan innan pandemin slog till. De statliga resurstillskotten är stora, men behoven är ännu större.

Den analysen delas också av flera av Linanders regionrådskolleger. I ett brev till regeringen från slutet av augusti hävdar Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M) att det krävs 1,2 miljarder kronor för att kunna beta av de rekordlånga skånska vårdköerna. I sin budget har alliansen avsatt 534 miljoner till detta, alltså mindre än hälften av vad de själva anser behövs.

Kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M) har också försvarat nedskärningarna inom kollektivtrafiken med hänvisning till att de 300 miljoner som man får från regeringen inte räcker. Men alliansen låter hellre resenärerna trängas på överfulla bussar än höjer skatten för att återställa den indragna trafiken. 

Vi socialdemokrater finner ingen glädje i att höja skatten, men om skåningarna ska få den sjukvård och kollektivtrafik som de behöver, då bedömer vi att det är nödvändigt att tillföra mer resurser. Uppenbarligen gör alliansen egentligen samma bedömning. De tycker bara att någon annan ska betala för det.

Det är inte seriöst att skryta om att man har landets tredje lägsta regionskatt samtidigt som man vill ha högre statsbidrag från regeringen. Coronakrisen kräver kraftfulla åtgärder på alla politiska nivåer. Regeringen har tagit sitt ansvar. Vi socialdemokrater tycker att det är hög tid att Region Skåne gör detsamma.

 

Henrik Fritzon (S)

Gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne