Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansen siffertrixar i Region Skåne

Sara Svensson (V), regionråd i opposition i Region Skåne. Foto: PRESSBILD
Akuten i Malmö. Foto: CSABA BENE PERLENBERG/KVP

De privata vårdaktörerna kan bortse från de effektiviseringar som läggs på den offentliga vården, skriver Sara Svensson (V), regionråd i opposition i Region Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under mer än ett decennium har sjukvården i Skåne dragits med stora underskott - inte för att vården slösar utan för att den har varit underfinansierad. De olika styrande politiska majoriteterna och minoriteterna har konsekvent gett sjukvården för lite resurser. I sin iver att se till att en underfinansierad sjukvård ändå ska hålla sin budget har de styrande krävt bättring från verksamheterna. Åtgärderna har skiftat: anställningsstopp med alliansen, anställningstak med S och MP. Resultatet har varit liknande: stängda vårdplatser och en tuffare arbetsmiljö för personalen som arbetar för att göra oss andra friska. 

 

Men efter valet hände något. Alliansen i Skåne erkände helt plötsligt att resurserna inte räckte till. Under alla år har de envist hävdat att vården ska spara, effektivisera och göra snabbare. Efter att i en hel mandatperiod har förvägrat alla sjukvårdens anställda en skattehöjning och efter att i en hel valrörelse lovat sina väljare att skatten ska ligga lägst i Sverige så presenterar de nu en budget med 49 öres högre skattesats. Trots att en majoritet av skåningarna faktiskt vill höja skatten om de vet att resurserna går till sjukvården får det ändå konstateras att alliansen inleder sin tid vid makten med att svika ett av sina främsta vallöften till sina väljare. 

 

Sveket från alliansen gentemot sina egna väljare är en sak, men den budget de lägger är framför allt ett svek mot personalen i vården. Skatten höjs med 49 öre, men resurserna läggs på hög. Sjukvården får mer resurser med ena handen, men med andra handen så tar alliansen tillbaka nästan lika mycket i hårda krav på 2 procentiga effektiviseringar och riktade besparingar. Alliansens budgetförslag är ett skolexempel på trixande med siffror. 

 

Det är häpnadsväckande att man försöker sälja denna lek med siffror som en satsning på sjukvården. 

 

För oss i Vänsterpartiet är det uppenbart att sjukvården behöver mer resurser. Precis som vi har sagt under många år behöver vården stärkas både med ökade generella anslag från staten och med en höjd regionalskatt. Resurserna behövs för att finansiera en allt mer avancerad sjukvård, se till att den når alla i befolkningen som behöver den, och anställa fler så att de behov av vård som människor har kan mötas upp av sjukvården. 

 

Vi vill använda resurserna för att satsa på personalen. Anställa fler, inleda resan mot kortare arbetstid, satsa på arbetsmiljön och därigenom kunna öppna upp fler vårdplatser, samt stärka resurserna till primärvården. Region Skåne behöver höja skatten, men de resurserna behöver gå till sjukvård utan ytterligare besparingskrav. 

 

Region Skåne behöver också strama mot den privata vårdmarknaden. I dag skapar nätläkare en ny digital vårdmarknad ur samma vårdbudget som den befintliga vården ska finansieras ifrån. Vårdvalen har fri etableringsrätt och taklösa avtal vilket innebär att de effektiviseringar som läggs på den offentliga vården kan de privata vårdaktörerna bortse ifrån. Den privata vårdmarknadens olika delar innebär gräddfiler för några få medan andra får vänta länge. Vänsterpartiet värnar i stället den offentligt solidariskt finansierade sjukvården. För oss är det självklart att din bakgrund aldrig ska avgöra hur snabbt du får vård. Alla ska ha rätt till vård efter behov.

 

I Vänsterpartiets förslag på budget höjs skatten med 80 öre precis som i tidigare års förslag. De resurserna vill vi framför allt satsa på kortare arbetstid, fler kolleger, stora satsningar på primärvården och kollektivtrafiken. Varje skåning har rätt till vård efter behov och varje anställd i regionen har rätt till många kolleger och en riktigt bra arbetsmiljö. Det är så vi i Skåne kan bygga en sjukvård att lita på – oavsett vem vi är.  

 

Sara Svensson (V)

Regionråd i opposition i Region Skåne

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!