Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen satsar på en vård i världsklass

Regionhuset i Kristianstad.Foto: RICKARD NILSSON
Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne.Foto: CSABA BENE PERLENBERG/KVP
Gilbert Tribo (L), regionråd i Region Skåne.Foto: ANNIKA PERSSON
Anette Linander (C), gruppledare i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Per Einarsson (KD), gruppledare i Region Skåne.Foto: JENS CHRISTIAN

 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Henrik Fritzon (S) försöker måla en bild av hur skåningen kommer att ”drabbas” när Allians för Skånes budget nu har antagits av regionfullmäktige. Det är en väldigt dyster bild som målas upp, helt tvärtemot verkligheten. Boven i dramat är inte vi utan Socialdemokraterna med Fritzon i spetsen.

 

 

Efter fyra år med socialdemokratiskt styre är Region Skånes ekonomi körd i botten, med ett facit som innehåller skenande kostnader och återställningskrav om nästan 1,8 miljarder kronor de kommande åren. Detta gör att vi har ett exceptionellt ekonomiskt läge som kräver speciella åtgärder framöver. 

 

Trots att det under den gångna mandatperioden har anställts mer än 2 500 nya personer och mer än 6 miljarder kronor har tillförts vården har Socialdemokraternas styre lett till en kraftigt försämrad tillgänglighet för de skånska patienterna. I oktober 2018 var köerna nästan dubbelt så långa som fyra år tidigare när Fritzon tog över makten.

 

Allians för Skåne har en tydlig vision för den mandatperiod vi nu har gått in i. Vi vill ha ett Skåne där människor får vård i rätt tid och lätt kan förflytta sig i hela regionen. Det är helt tvärtemot den bild som Fritzon nu försöker måla upp. 

 

Skåningarna ska ha rätt att förvänta sig en god och tillgänglig vård. För att vi ska kunna erbjuda det gör vi tydliga satsningar på den skånska vården. Totalt tillför vi nästan 2,5 miljard kronor mer under 2019, varav 836 miljoner är utöver de årliga uppräkningarna. Vi satsar på en vård i världsklass. 

 

Oavsett om det gäller sjukhusvård eller ett besök på vårdcentral ska människor veta att de kan få hjälp. Den som behöver en tid på vårdcentralen ska inte hamna i ett väntrum på akuten. Primärvården måste byggas ut och mer resurser tillföras vårdcentralerna. Därför satsar vi under mandatperioden en primärvårdsmiljard som ökar tillgängligheten i alla delar av vården. 371 miljoner av dessa tillförs redan under 2019. Dessutom gör vi en tydlig tillgänglighetssatsning för att minska köerna i den skånska sjukhusvården. 

 

Kollektivtrafiken ska binda samman arbetsmarknadsregioner och skapa möjligheter för alla i regionen att leva och verka överallt i Skåne. För att den ska kunna vara ett alternativ i hela Skåne, satsar vi på hela resan. Ska vi lyckas att man lätt ska förflytta sig i hela regionen så måste kollektivtrafik också finnas på landsbygden.

 

Allians för Skåne rustar Region Skåne väl för framtiden. Tack vare att vår budget nu är antagen kan vi få en nystart för Skåne. 

 

Carl Johan Sonesson (M)

Regionstyrelsens ordförande

 

Gilbert Tribo (L)

Regionråd

 

Annette Linander (C)

Regionråd

 

Per Einarsson (KD)

Regionråd