Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen ger och tar med höger hand

Henrik Fritzon (S), gruppledare i Region Skåne.Foto: PRESSBILD

Socialdemokraterna i Skåne ger mer resurser till primärvåren och gör stora satsningar på tillgänglighet genom utbildning av fler specialister. Vi avsätter även medel för att investeringarna i sjukhusen i Lund och Malmö ska kunna komma i gång, skriver Henrik Fritzon (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyligen lade alliansstyret i Region Skåne sitt förslag till budget. De fortsätter i många stycken på den väg som vi socialdemokrater slog in på när vi styrde. Därför är vi också överens om många av förslagen. Exempelvis att primärvården behöver mer resurser. 

 

Även om höjningen är i underkant är det också glädjande att alliansen lade fram en skattehöjning. Det har vi gjort tre gånger under förra mandatperioden. Varje gång har alliansen sagt nej. Vi socialdemokrater tänker inte ägna oss åt sådant spel. Den skånska sjukvården behöver dessa resurser – oavsett vem som styr. Så kan man vara konstruktiv också i opposition.

 

I andra delar har vi en annan uppfattning. Budgeten är det viktigaste styrdokumentet. Som läsare kan man inte låta bli att fundera över det kloka i att å ena sida skicka ut 700 miljoner kronor till sjukvården i ökade anslag benämnt ”underskottstäckning” och å andra sidan lägga besparingar på sjukvården som också uppgår till omkring 700 miljoner kronor. Det är svårt att se logiken i en sådan budget.   

 

Starkast fokus lägger vi på att öka tillgängligheten till framför allt operation och åtgärd samt i primärvården. 

 

Det främsta skälet till operationsköerna är bristen på specialistsjuksköterskor. Därför blir vi förvånade när vi läser alliansens budget. I stället för att erbjuda fler sjuksköterskor möjlighet till specialistutbildning, görs en stor besparing på anslagen till personalnämnden som ansvarar för detta. Det är själva motsatsen till vad skånsk sjukvård behöver. Därför satsar vi drygt 50 miljoner kronor mer än alliansen på utbildning av sjukvårdspersonal. Resurserna ska framför allt användas för att skapa fler utbildningsanställningar, som gör det möjligt för sjuksköterskor att utbilda sig till specialister med bibehållen lön under utbildningstiden. Vi gör även en stor satsning på primärvården för att det ska bli lättare att komma till på vårdcentralerna. 

 

Alliansen vurmar för att privatisera sjukhus och införa fler vårdval. Vi socialdemokrater säger bestämt nej till privatiseringsplanerna. Vårdvalen är oerhört kostnadsdrivande, vilket gör att de drar resurser från andra områden inom sjukvården som ofta är mer medicinskt prioriterade. 

 

Vi ser även med oro på hur alliansstyret nu glider på formuleringarna om investeringarna i Hässleholm där ortopedin behöver nya lokaler, Malmö vad gäller psykiatrin och det stora kommande Lundabygget. I vår budget är vi tydliga med att dessa investeringar ska komma i gång och avsätter 118,5 miljoner kronor för bland annat projektering. 

 

Tillsammans med Miljöpartiet styrde vi Region Skåne under förra mandatperioden. Vi ökade resurserna i sjukvården med 6,2 miljarder och anställde 2 000 fler i sjukvården. Resultatet blev att skånsk sjukvård på några få år steg från att rankas som sämst i landet till plats åtta av Sveriges 21 regioner. Samtidigt som vi lyckades vända utvecklingen i vården, förmådde vi också vända utvecklingen i ekonomin. Kostnadsökningstakten halverades under vår mandatperiod och till skillnad från det förra alliansstyret redovisade vi plusresultat varje år. 

 

Den budget för 2019, som vi presenterar i dag, bygger vidare på lärdomar vi drog under den tid vi styrde. Det är fortsatt prioritet för utbildningar av bristkompetenser, ökade resurser till primärvård, cancersjukvård, förlossning och akutsjukvård. Det är en politik som lyfte skånsk sjukvård från bottenplaceringar till att bli bättre än genomsnittet i riket och vi är övertygade om att det är den politik som krävs för att skånsk sjukvård ska bli bäst i landet.

 

Henrik Fritzon (S)

Gruppledare i Region Skåne