Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla partier borde vara för utbildning mot antisemitism

Adrian Kaba (S), ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne-Blekinge.Foto: PRESSBILD

Det är bra att Moderaterna vill satsa på utbildningsinsatser så att alla grundskoleelever i Malmö ska få fördjupad utbildning i bland annat antisemitism, skriver Adrian Kaba (S) i en replik till Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Oppositionskommunalrådet Torbjörn Tenghammar (M) vill ha ett ställningstagande ihop med Socialdemokraterna i frågan som berör arbetet med antisemitism i Malmö.  Det är bra att Moderaterna vill satsa på utbildningsinsatser så att alla grundskoleelever i Malmö ska få fördjupad utbildning i bland annat antisemitism. Jag hoppas att de flesta partier i Malmös kommunfullmäktige ställer sig bakom en sådan viktig satsning. Våra grundskolor är viktiga arenor för att nå Malmös ungdomar i frågor som berör antisemitism, islamofobi och andra typer av främlingsfientlighet och rasism. Våra barn och ungdomar är Malmös framtid och det är de som ska föra det viktiga arbetet med att motverka alla former av rasism och intolerans framåt. 

Det är därför som Socialdemokrater för tro och solidaritet i Skåne-Blekinge nu driver ett projekt i samverkan med föreningar och organisationer som företräder och organiserar ungdomar och bildningsfrågor i bland annat Malmö och övriga Skåne. Vi har i Malmö under våren utbildat ett tiotal ungdomar mellan 16-25 år med olika religiösa och kulturer bakgrunder, så som judisk, kristen, muslimsk, romsk och andra, i interreligiöst dialogarbete. 

 

Dessa ungdomar diplomeras nu i augusti och ska till höst ut i högstadie- och gymnasieskolor, samt mötesplatser för unga vuxna för att i sin tur utbilda skolelever och andra unga vuxna i interreligiöst dialogarbete. Detta för att motverka och förhindra konflikter och olika former av rasism så som antisemitism, islamofobi och antiziganism.

 

Jag välkomnar därför alla politiska partier och politiska företrädare att träffa oss för att få höra mer om vårt viktiga arbete i dessa frågor. Ni är välkomna att träffa våra unga dialogambassadörer som gärna berättar om sin utbildning och det arbete de kommer att genomföra på våra skolor i Malmö i höst. Företrädare för skolor i Malmö är också välkomna att ta kontakt med oss så att våra dialogambassadörer kan komma till just deras skolor. 

 

Det är inte bara viktigt för politiska partier och organisationer att initiera och driva dessa frågor politiskt genom Malmö Stad, utan det är minst lika viktigt att de själva tillsammans med andra också driver det viktiga dialogarbetet som Malmö är så beroende av.

 

Adrian Kaba (S)

Ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne-Blekinge