Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla kommuninvånare måste behandlas lika

Sara Wettergren (L), ordförande i Malmö grundskolenämnd.
Foto: PRESSBILD
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Det är beklagligt att lagstiftningen innebär ett glapp för de finsktalande eleverna i Malmö och på andra ställen, skriver Malmös skolkommunalråd Sara Wettergren (L) i en replik till miljöpartisterna Johanna Öfverbeck och Annika Hirvonen Falk.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är helt riktigt att det inte finns något juridiskt komplicerat med minoritetsspråkens särställning i lagstiftningen. Det är också korrekt, och beklagligt, att lagstiftningen innebär ett glapp för de finsktalande eleverna eftersom de har rätt till tillgång till finsktalande förskola. 


Att undanta ett språk när all modersmålsundervisning i förskoleklass tas bort är däremot en annan fråga. Malmö stads jurister har avrått från detta på grund av likställighetsprincipen, som innebär att kommunmedlemmar skall behandlas lika om det inte föreligger sakliga skäl för annat. Det finns alltså risker med att särbehandla ett språk. Denna svåra avvägning skulle jag inte vilja kalla för ”trixande” eller att ”använda sig av en lucka”. 


Jag förnekar inte heller att det finns en utbredd diskriminering gentemot minoritetsgrupper. Rättegången mellan Girjas sameby och svenska staten visar att det finns mycket att arbeta med vad gäller fördomar och mänskliga rättigheter. Det är emellertid en annan diskussion som bör föras med den dignitet den förtjänar. Jag vänder mig starkt emot att den blir ett slagträ i detta fall.


Sara Wettergren (L)

Ordförande i Malmö grundskolenämnd