Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla kan göra något för att motverka coronakrisen

Tyvärr har vi troligen bara sett början av konsekvenserna för näringslivet i Helsingborg. Krisen är långt ifrån över och sommarintäkterna spås bli lägre än vanligt, skriver alliansstyret i Helsingborg.Foto: SHUTTERSTOCK
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.Foto: MICHEL CAVALLI
Christian Orsing (M), kommunalråd i Helsingborg.Foto: PER SJOBORG
Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Peter Janson (C), kommunalråd i Helsingborg.Foto: GABRIEL MARTINEZ
Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg.Foto: MATS ALM

Genom att handla, köpa tjänster och uppleva lokalt värnar vi de lokala företagen och minskar risken för att fler ska förlora jobbet. Det är väldigt enkelt för oss helsingborgare att kunna göra en värdefull insats för varandra, skriver alliansstyret i Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin har de senaste månaderna medfört stora prövningar och stort mänskligt lidande. Allt för många har förlorat en närstående och andra har behövt isolera sig från sina nära och kära. Även ekonomin har drabbats hårt och stora delar av näringslivet har ställts inför stor ovisshet och maktlöshet. Från en dag till en annan försvann nästan alla intäkter från flera företag, men deras kostnader blev kvar.

 

Krisen i näringslivet har lett till att många helsingborgare förlorat jobbet. I slutet av maj var 9 063 personer arbetslösa i Helsingborg, vilket är 2 376 fler än motsvarande vecka 2019. Besöksnäringen i form av restaurang-, hotell-, event-, resebranschen samt stora delar av handeln är bland de branscher som drabbats hårdast. Branscher som är viktiga för Helsingborg och som i hög grad är beroende av intäkterna från sommarhalvåret.

 

Tyvärr har vi troligen bara sett början av konsekvenserna för näringslivet i Helsingborg. Krisen är långt ifrån över och sommarintäkterna spås bli lägre än vanligt. Det finns därför risk för att fler lokala företag går i konkurs och att många fler helsingborgare förlorar jobbet. Det skulle vara en stor förlust för de enskilda individerna, men också för samhället i stort. 

 

När arbetslösheten stiger ökar risken att fler personer fastnar i långsiktigt utanförskap. Vi från staden är förberedda att fortsätta samarbetet med ansvariga aktörer för att arbetssökande ska möta rätt arbetsmarknadsinsatser så tidigt som möjligt. Detta genom bättre matchning till arbetsmarknaden, enklare omställning till bristyrken och att det finns tillräckligt med utbildningsplatser för de som vill vidareutbilda sig.

 

Den bästa medicinen mot arbetslöshet är dock att rädda jobben här och nu, och det finns fortfarande möjlighet för oss helsingborgare att hämma den nedåtgående spiralen. Vi är lyckligt lottade med fina stränder, möjlighet till natursköna upplevelser och ett stort utbud av aktiviteter inom besöksnäringen. Vår uppmaning till alla helsingborgare är därför att under semestern se sig om och ta del av det lokala utbudet. Besök det lokala hotellet, restaurangen, klädbutiken, frisörsalongen och ta hjälp av den lokala hantverkaren. Detta kommer hjälpa till att motverka den ekonomiska tvärniten som många branscher upplever. Genom att konsumera lokalt stöttar vi de företagen som har det svårt och minskar risken för att fler helsingborgare förlorar jobbet.

 

Från stadens håll har vi lanserat hemsidan action.helsingborg.se, en plattform som gör det enkelt för företag och privatpersoner att stötta det lokala näringslivet. På knappt två månader efter lanseringen har 16 företag skänkt sina tjänster till andra företag och flertalet medborgare har lånat ut pengar till lokala näringsidkare. Utöver det har vi skapat en näringslivsfond som ger företag, föreningar och privatpersoner möjlighet att söka stöd upp till 50 000 kronor för idéer och projekt som kan hjälpa det lokala näringslivet. Det har kommit in cirka 30 ansökningar, varav sju redan har beviljats. 

 

Det är väldigt enkelt för oss helsingborgare och till stor nytta att kunna göra en värdefull insats för varandra denna sommar. Genom att handla, köpa tjänster och uppleva lokalt värnar vi de lokala företagen och minskar risken för att fler ska förlora jobbet. Njut av sommaren och vårt lokala utbud, följ rekommendationerna och visa omtanke!

 

Peter Danielsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg

 

Christian Orsing (M)

Kommunalråd i Helsingborg

 

Maria Winberg Nordström (L)

Kommunalråd i Helsingborg

 

Peter Janson (C)

Kommunalråd i Helsingborg

 

Lars Thunberg (KD)

Kommunalråd i Helsingborg