Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla elever i Malmö ska kunna ta studenten

Anton Sauer (C), 2:e vice ordförande Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Vi i Centerpartiet i Malmö kommer under höstens budgetarbete arbeta för att fler unga ska klara skolan och ta sig vidare till arbetslivet, skriver Anton Sauer (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sommarlovet har nått sitt slut och nu öppnas portarna till Malmös skolor igen. Skolstarten markerar starten för nya möjligheter och utmaningar i de flesta ungdomars liv. Allt från barnet som nervöst håller en förälder i handen på väg till sin första dag i skolan till den stressade gymnasisten som ser starten på sitt sista år i skolan. Även om eleverna ibland påstår sig vilja ha sommarlov några veckor till så kan man se i deras ögon att de har längtat tillbaka till skolan. För de flesta eleverna kommer det gå bra och skoltiden är det som formar deras framtidsmöjligheter. Tyvärr gäller detta inte alla av Malmös elever. För kullen av niondeklassare som nu borde börja på gymnasiet har var femte elev i Malmö inte nått behörighet.


Malmö har under många år haft allt för många unga som delvis inte klarar att bli godkända i alla ämnen och allt för många unga som inte når grundläggande behörighet. Detta spärr på ojämlikheten i staden och bidrar till segregering, kriminalitet och utanförskap. Tyvärr verkar vi inte se någon initiativförmåga från ledande politiker i staden att förbättra situationen.


De dåliga studieresultaten påverkar så många delar av samhället. Enligt en ny rapport lägger Malmö mest pengar i landet på bidrag, där var femte Malmöbo fick ekonomiskt bistånd eller ersättning under 2019. Det är en negativ spiral som måste brytas och del av lösningen är en lyckad skolgång.


I förra budgeten försökte Socialdemokraterna och Liberalerna att skära ner på skola, ett område som för Centerpartiet var prioriterat när vi återkom i kommunfullmäktige 2018. Mer resurser till skolan är en investering i framtiden, för att barn ska ha chansen att ta sig ut i arbetslivet och för att minska utanförskapet. Även när initiativ om att förbättra studieron lyfts, skjuter Socialdemokraterna och Liberalerna ner det lika snabbt. När de ekonomiska förutsättningarna är begränsade måste politiken prioritera, en investering i skolan visar en ambition för positiv förändring. Att godta hög arbetslöshet och stort beroende av ekonomiskt bistånd i kommunen utan åtgärder bevisar motsatsen.


Bidragsberoendet är en direkt effekt av att våra unga inte får med sig tillräckliga kunskaper från sin tid i skolan. Här finns dock flera problem, vi har barn i Malmö som aldrig får se sina föräldrar gå upp på morgonen och åka till jobbet. Barn som får en tro att om deras föräldrar inte kan få ett arbete så kommer det inte finnas arbete för dem heller. Barn som vänder sig mot kriminaliteten då det är ett enkelt sätt att tjäna pengar. Barn som till slut riskerar att mördas i en gänguppgörelse. Alldeles för många barn har de senaste åren blivit offer för organiserad brottslighet som utnyttjar ungas utsatthet i Malmö. 


För Centerpartiet har alla unga i Malmö rätt till framtidstro och möjligheter att skapa ett fungerande vuxenliv, med utbildning och arbete. För detta kräver vi ett tydligare ledarskap inom skolan och skärpta krav på rektorer och skolledningar med avseende på resultat och integration. Oavsett bakgrund ska elever kunna ta studenten i Malmö.


Nu när sommarlovet är slut behöver Malmös politiker börja jobba. När budgetprocessen för kommunens partier startar för hösten så måste kommunen prioritera. Inför budgeten 2020 hade Malmö ett underskott på nästan 400 miljoner. Inför 2021 i kölvattnet av covid-19 pandemin och stora utgifter är det tvivelaktigt att situationen kommer att vara bättre. Vi i Centerpartiet i Malmö kommer arbeta för att fler unga ska klara skolan och ta sig vidare till arbetslivet. Vi kommer fortsätta arbeta för att skolorna ska få de resurser de behöver, vi kommer fortsätta arbeta för att fler duktiga lärare ska vilja söka sig till Malmö och vi kommer fortsätta arbeta för att skapa en bättre arbetsmiljö i skolorna.


Anton Sauer (C)

2:e vice ordförande Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden