Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldreomsorg med hög kvalitet ingen quick fix

Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för hälsa, vård och omsorg.
Foto: JENS OHLSSON
Michael Högberg (L), vice ordförande Hälsa- vård och omsorgsnämnden i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Det sedan länge ett arbete för att förhindra fall bland äldre, inte minst för att fallskador har stor påverkan på hälsan, oavsett vad John Roslund (M) hävdar, skriver Anders Rubin (S) och Michael Högberg (L) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi delar John Roslunds (M) uppfattning på Kvällsposten Debatt om att äldreomsorgen i Malmö kan nå en högre kvalitet, men det är en grov överdrift att den tillhör bottenskrapet. Vi håller däremot inte med om att vi saknar idéer för att förbättra den. Tvärtom har vi sedan några år tillbaka påbörjat ett omfattande och brett utvecklingsarbete för att möta behoven och radikalt förbättra verksamheten i grunden.  

Att skapa en äldreomsorg med hög kvalitet är ingen quick fix och det görs inte genom enstaka lösryckta och illa förankrade förslag från oppositionen på verksamhet som redan bedrivs. Till exempel pågår det sedan länge ett arbete för att förhindra fall bland äldre, inte minst för att fallskador har stor påverkan på hälsan.

För att förbättra äldreomsorgen krävs ett långsiktigt och systematiskt arbete, och en kombination av insatser. Därför satsar vi 99 miljoner kronor extra på stadens äldre i budgeten för 2021. Tillskottet innebär fler satsningar på det vi vet leder till en bättre äldreomsorg. 45 miljoner går till insatser som gör det möjligt för medarbetare att studera på arbetstid och efter studier få ett heltidsjobb. 20 miljoner kronor satsas på att förbättra personalens arbetsvillkor och tio miljoner kronor går till att stärka personalens förmåga att kommunicera väl med våra brukare. God kommunikation är en förutsättning för att skapa trygghet, för såväl brukaren som medarbetaren. Och med regeringens och samarbetspartiernas historiska satsning på äldreomsorgen öppnas det upp för ännu fler möjligheter för att förbättra kvaliteten och öka tryggheten.  

Kvaliteten inom äldreomsorgen uppstår när brukare tillsammans med personal utformar servicen och omvårdnaden. I stället för detaljreglering, kontroll och minutbaserade scheman måste tillitsstyrning råda. Brukaren och dennes upplevelse av kvalitet ska stå i centrum. Vi har därför fattat beslut om att se över minutbaserade scheman och öppna upp för mer flexibilitet och delaktighet. Den som beviljats bistånd ska också få större möjlighet att själv påverka insatsen för att öka tryggheten och självbestämmandet. Tillsammans med sin kontaktperson ska brukaren kunna planera stödet i sin vardag utifrån sina behov och önskningar.

Trygghet och välmående personal är en helt avgörande förutsättning för kontinuitet och kvalitet inom äldreomsorgen. Medarbetare ska erbjudas säkra anställningar, goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö med hög ledartäthet samt små effektiva arbetslag. Det lägger grunden för ett hållbart arbetsliv och en bra verksamhet för de äldre. Motiverade, kompetenta och engagerade medarbetare är viktiga för att verksamheten ska fungera på bästa sätt. Nu ser vi därför till att stärka professionaliseringen av undersköterskor, vårdbiträden och de legitimerade yrkena. 

Inom äldreomsorgen behöver gamla traditioner brytas och en ny organisation, till och med en ny kultur, byggas upp. Kvalitetsmässigt måste vi ta flera steg framåt. Det gör vi genom att öka tryggheten för såväl brukare som medarbetare. 


Anders Rubin (S)

Kommunalråd i Malmö med ansvar för hälsa, vård och omsorg


Michael Högberg (L)

Vice ordförande Hälsa- vård och omsorgsnämnden i Malmö