Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre ska inte vara kunder på en marknad

Robert Winroth, ordförande Kommunal sektion Helsingborg stad.Foto: PRESSBILD
Sara Thörn Möller, fackligt-politiskt ansvarig Kommunal Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Anna Ingers (S), oppositionsråd Helsingborg.Foto: PRESSBILD

Att spendera skattepengar på företag i hemvårdsbranschen så att de kan göra en vinst är inte en god investering som gynnar helsingborgarna, skriver skriver Robert Winroth och Sara Thörn Möller vid Kommunal samt Anna Ingers (S), oppositionsråd i Helsingborg i en replik till Lars Thunberg (KD) och Jacqueline Engström (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Lars Thunbergs (KD) och Jacqueline Engströms (M) replik på vår debattartikel på Kvällsposten Debatt anklagas vi för att sätta personalen i allmänhet och Kommunals medlemmar i synnerhet i främsta rummet. Det stämmer inte. Däremot vittnar deras påstående om hur långt vi står varandra i synen på de äldre. För oss handlar det om äldre individer som är i ett skede i livet där de behöver få hjälp med det mest basala. Det gör dem också väldigt utsatta och sårbara. Thunberg och Engström pratar om kunder och målar en bild av fullt kapabla individer som väljer att interagera på en marknad, men det så kallade valfrihetssystem som de är så snabba på att förespråka ger endast makt och inflytande till de personer som är förmögna att fatta egna beslut.

Mycket riktigt är politikens uppdrag att företräda helsingborgarna och hushålla med vad skattepengar ska användas till. Att spendera skattepengar på företag i hemvårdsbranschen så att de kan göra en vinst är inte en god investering som gynnar helsingborgarna. Det är naivt att tro att det finns företag som vill etablera sig inom äldreomsorgen utan att tjäna på det. Det som sannolikt kommer hända är att företagen i stället drar ner på personalen, ger dem lägre löner och sämre arbetsvillkor.

För allt hänger nämligen ihop. Alla som har en anhörig som är i behov av vård och omsorg vet att det är personalen som gör verksamheten. Det är deras händer och fötter som för verksamheten framåt och som skapar kvalitet. Det är deras empati och medmänsklighet, deras yrkesskicklighet, deras engagemang som gör hela skillnaden mellan en bra hemvård och en mindre bra. Och för det krävs rätt förutsättningar och en arbetsgivare som satsar på dem och deras arbete.

När det gäller enkäten som Thunberg och Engström hänvisar till i sin text var det så här; frågan som ställdes handlade inte om huruvida de äldre var nöjda med att välja utförare utan om de överhuvudtaget fick välja utförare. Det är en ganska stor skillnad och det går inte att dra de växlar på frågeställningen som Thunberg och Engström vill göra gällande

Personalen är en avgörande faktor för att de äldre ska känna sig trygga och få den kvalitet i omvårdnaden som de behöver för att klara sitt dagliga liv. För att det ska bli verklighet behöver kommunen få rätt förutsättningar att bedriva den bästa omvårdnad som det bara går. Varken de äldre eller personalen är gynnade av en konkurrensutsatt marknad där olika företag med osäkra kort ger otrygga och osäkra anställningar. Helsingborg kan bättre.

 

Robert Winroth

Ordförande Kommunal sektion Helsingborg stad

 

Sara Thörn Möller

Fackligt-politiskt ansvarig Kommunal Helsingborg

 

Anna Ingers (S)

Oppositionsråd Helsingborg