Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agera i EU i stället för att flytta tiggare

Det finns inget stöd för Moderaternas mål om att helt förbjuda människor att be om hjälp, skriver Fredrick Federley (C) och Niels Paarup-Petersen (C).
Foto: JENS CHRISTIAN
Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker.
Foto: HAMID ERSHAD SARABI
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot i Malmö.
Foto: ANNA W THORBJORNSSON

Det är inte brottsligt att vara fattig och be om pengar. Moderaterna i Vellinge har arbetat för att motverka de mest utsatta. I stället för att fösa bort fattiga borde man agera i EU för att ta tag i grundproblemet, skriver Fredrick Federley (C) och Niels Paarup-Petersen (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I december 2018 gav Högsta förvaltningsdomstolen Vellinge kommun grönt ljus för att införa ett lokalt tiggeriförbud. Stort pådrag lades för en kommun som enbart haft en endaste tiggare i tätorten. För några dagar sedan berättade den enda tiggaren i Vellinge att hon väljer att lämna orten eftersom klimatet hårdnat sedan förbudet infördes.


Det är de styrande i Moderaterna som under en tid drivit på för ett lokalt förbud. Domstolen gör klart att det är tillåtet för kommuner att på tydligt begränsade platser hindra tiggeri om det stör den allmänna ordningen. Moderaternas mål om att helt förbjuda människor att be om hjälp finns det däremot inget lagligt stöd för. 


Centerpartiet anser inte att de människor som samlar in pengar på det här sättet är ett stort problem. Visserligen kan tiggeriet föra med sig andra problem, som nedskräpning och bosättning på annans mark. Där anser vi att det ska bli enklare för privatpersoner att avhysa personer som slagit sig ned olovligt på deras mark. Och mot organiserat tiggeri kan polisen redan agera. Men det är inte brottsligt att vara fattig och be om pengar.


Många av dem som tigger i Sverige kommer från andra EU-länder, där de lever under svåra förhållanden. Den fria rörligheten inom EU gäller lika för alla EU-medborgare, också för unionens fattigaste. Den är ett av få sätt för de allra fattigaste att göra något åt sin situation. Men EU behöver samarbeta bättre för att se till så att de fattigastes situation förbättras. I grund och botten är det rimligt att EU tar kostnaden om det skapas problem, men den fria rörligheten ska det inte ruckas på. En rörlighet och öppenhet som ger svenskar och svenska företag oerhörda fördelar och som skapar jobb för tusentals och åter tusentals i Sverige, som ger vår välfärd skatteinkomster som den behöver för att gå runt.


Däremot är det viktigt att ifall medlemsländer inte lever upp till sina åtaganden, så måste EU kunna sätta press och agera. Det är tydligt att Rumänien och Bulgarien inte bryr sig om de mest utsatta, framför allt romer och andra etniska minoriteter. En lång tid av diskriminering och extrem fattigdom har lett till att många har valt att åka till Sverige och till Skåne för att tigga. Detta är en otroligt olycklig utveckling som måste bromsas.


Centerpartiet bad redan 2015 EU-kommissionen att göra om reglerna för EU:s socialfond så att pengarna går direkt från EU till olika hjälporganisationer. Bara för Rumäniens del handlar det om runt 25 miljarder kronor. Eftersom Rumänien och Bulgarien inte använder sig av de medel som finns i socialfonden för att hjälpa de fattigaste så vill vi frånta dem den rättigheten och i stället ge den möjligheten till civilsamhället i Rumänien och Bulgarien, till exempel Röda Korset och andra aktörer.


I stället för att gå till roten av problemet försöker de som ivrar för tiggeriförbud hitta kosmetiska ändringar på effekten. Det är en olycklig åtgärd. Även om man själv tycker att det är jobbigt att se människor i fattigdom, så är det inte rimligt att försöka förbjuda dem från att sträcka fram sina händer och be oss andra om hjälp. Med detta visar Moderaterna tyvärr att de är minst lika ivriga att detaljreglera och förbjuda som Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.


Civilsamhället i Bulgarien och Rumänien spelar en otroligt viktig roll för att hjälpa de fattiga människor som tigger i Sverige. I flera svenska städer bedrivs verksamheter, samarbeten med ideella organisationer, för att bland annat hjälpa människor att söka jobb. Dessa pengar kan göra en enorm skillnad för de mest utsatta. Genom satsningar på skolundervisning, sjukvård, hjälp att starta företag och ordna arbeten skulle människorna få en enorm skjuts in i ett drägligt liv.


Vi ser den här vägen som mycket viktigare att gå än att försöka styra bort fattiga personer från offentliga platser.


För Moderaterna i Vellinge och på riksnivå var det viktigaste att ortens enda tiggare inte längre skulle få be om hjälp. För Centerpartiet är det viktigaste är att ge utsatta människor möjligheter att genom utbildning och arbete skapa sig en egen framtid.


Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker


Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö