Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kampen för arbetslinjen tar aldrig semester

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Foto: JENS CHRISTIAN

Att rädda Malmöbornas jobb borde vara viktigare för Socialdemokraterna än att till varje pris undvika en oberoende granskning av kostnaderna för socialbidrag, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) i en replik till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Moderaterna i Malmö har tagit stort ansvar under hela coronakrisen. Vi har slutit flera viktiga överenskommelser med Socialdemokraterna och Liberalerna, fulla av bra moderat politik med åtgärder för att lindra krisens effekter för företag, välfärden och drabbade Malmöbor. Moderaterna har fortsatt söka breda överenskommelser. Under föregående vecka gjorde vi detta på kommunstyrelsens arbetsutskott, vid kommunstyrelsens sammanträde och på kommunfullmäktige. Tyvärr verkar det vara viktigare för Socialdemokraterna att undvika en oberoende granskning av kostnadsexplosionen för socialbidragen.

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) skriver helt riktigt i sin debattartikel på Kvällsposten Debatt att Moderaterna nyligen föreslagit en massiv utbildningssatsning för att rusta Malmöbor som nu förlorar jobbet och personer som länge levt i utanförskap för att kunna få hjälp att komma in på arbetsmarknaden, stå på egna ben och försörja sin familj. 

 

Moderaterna välkomnar att Socialdemokraterna och Liberalerna tar rygg på oss, men tycker samtidigt att det är olyckligt att de föreslår en betydligt mindre satsning. Moderaterna fortsätter sträcka ut en hand och är beredda att göra upp med Socialdemokraterna och Liberalerna för en ordentlig satsning, så att arbetslösheten i Malmö inte biter sig fast på ohållbara nivåer.

 

Däremot kommer Moderaterna inte acceptera att Socialdemokraterna försöker använda coronakrisen för att sopa sina egna misslyckanden under mattan. De styrande partierna vill skicka 250 miljoner kronor till arbetsmarknads- och socialnämnden för att täcka det enorma underskott som inte främst beror på coronakrisen, utan på misslyckad socialdemokratisk politik. Malmö stads egna revisorer visar i en mycket kritisk rapport arbetsmarknads- och socialnämnden:

 

Inte kartlagt anledningen till den enorma kostnadsökningen för socialbidrag.

Helt saknar ett fungerande arbete mot bidragsfusk.

Inte alltid återkräver felaktigt utbetalda bidrag.

Inte alltid polisanmäler misstänkt bidragsfusk. 

 

Det duger inte att budgetera för lägre kostnader för socialbidrag och sen säga nej till alla åtgärder för att införa en stark arbetslinje i Malmö.

 

Moderaterna är beredda att fortsätta ta ansvar för att tillsammans med den styrande minoriteten få på plats åtgärder för att hjälpa Malmös invånare och företag genom krisen. Att rädda Malmöbornas jobb borde vara viktigare för Socialdemokraterna än att till varje pris undvika en oberoende granskning av kostnaderna för socialbidrag.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö