Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De vill hjälpa riskgrupper i Malmö: ”Stöttar”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.

De har hyllats för sitt arbete för barn och unga i utsatta områden. Nu satsar ”Helamalmö” på att hjälpa coronavirusets riskgrupper. 

– Vi kommer att stötta de som är i riskzonen, säger Nicolas Lunabba som är verksamhetsansvarig.

”Helamalmö” har hyllats stort för sitt mångåriga arbete för invånare i socialt utsatta delar av staden, framför allt Nydala. Framförallt har organisationen uppmärksammats för att motverka att unga dras in i kriminalitet och gängvåld. Verksamhetschefen Nicolas Lunabba debatterade om det sistnämnda i SVT:s Opinion Live i november. 

Nu sätts resurserna in för att stötta äldre, som hör till nya coronavirusets riskgrupper. Massa fattigpensionärer 

– Vi vet ju att Nydala har en massa fattigpensionärer. Många brukar komma till våra frukostar, säger Nicolas Lunabba. 

Stötta och hjälpa med ärenden 

”Helamalmö” tar nu kontakt med pensionärsgrupper och informerar att hjälp finns tillgänglig mellan klockan 10 och 16 tills vidare. Det handlar främst om att hälften av de anställda ska ta emot samtal, hjälpa med ärenden och på andra sätt stötta personer i riskgrupper – exempelvis genom att handla mat och bära kassar. Nicolas Lunabba säger att hälften av organisationens personal nu ska satsa på att hjälpa äldre med olika ärenden. 

– För att inte utsätta dem ska vi inte ha fysisk kontakt med dem utan i stället lämna matkassar vid dörr, se till att vara extra noggranna med hygien, endast sköta betalningar elektroniskt och så vidare, säger Nicolas Lunabba. 

Delar ut frukost varje morgon 

Organisationen ska fortsätta dela ut frukost varje morgon från Mötesplats Helamalmö, som  takeaway. För att fortsätta stötta barn och unga som är i stort behov av sammanhang under fritiden ska Helamalmö nu satsa på interaktiva aktiviteter.

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 


Statsepidemiologen tacksam för hyllningar, blommor och bra tips.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!