Redan innan utbrottet av coronaviruset har bristen på arbetskläder varit ett bekymmer för anställda inom hemsjukvården i Malmö.
Trots att vårdpersonalen dagligen kommer i kontakt med multisjuka och äldre patienter har de inga andra kläder än sina privata. Vissa tar på sig en så kallad bussarong ovanpå sina vanliga kläder, men de räcker bara till ett fåtal.
– Just arbetskläder är något som borde vara en självklarhet även när det inte finns en epidemi, säger Karin Collvin, sjuksköterska i Malmö.
Klär på sig i trapphuset
Hon och kollegan Tanja Markestål brukar ha på sig kortärmat och jeans i stället för de arbetskläder som sjuksköterskorna som jobbar på sjukhus har på sig.
– I sjukhusmiljö är det enklare att vårda patienter, där man har ett avlastningsbord och rum att byta om i. Vi måste kanske stå i ett trapphus och ta på oss skyddsutrustning. Det är mycket svårare för oss att jobba enligt rutiner för basal hygien, då är det extra viktigt med arbetskläder, säger Tanja Markestål.
När de tar hand om sjuka som misstänks eller konstateras ha smittats av covid-19 tar hemsjuksköterskorna på sig ett så kallat ”corona-kit”.
Det består av långärmade skyddsförkläden, skyddsglasögon, visir av overhead-ark, handskar och minskydd.
– Vi tar en dag i taget. Man har fått snickra ihop utrustningen lite själva för att det inte finns tillräckligt, säger Karin Collvin.
Kommunen: ”Det är en brist”
Anledningen till att hemsjukvården i Malmö har haft brist på arbetskläder i flera års tid är att kommunens upphandling för arbetskläder och tvätt har dragit ut på tiden.
– Vi har fastnat i juridiska processer, vilket har gjort att vi inte har kommit vidare, säger Helen Martinsson, avdelningschef för särskilt boende i Malmö stad.
Efter utbrottet av coronaviruset har kommunen valt att titta på akuta, snabba lösningar för att få fram arbetskläder, menar hon. Martinssons förhoppning är att kommunen ska kunna lämna ett positivt besked nästa vecka.
– Givetvis är det en brist att vi inte har arbetskläder inom hemsjukvården. Däremot har vi tillgång till skyddskläder i form av handskar och plastförkläden. Man ska inte jobba med brukare i endast sina privata kläder, utan de ska täckas med plastförkläden enligt våra rutiner för basal vårdhygien.
”Rädd att smitta någon annan”
Sjuksköterskan Karin Collvin ser allvarligt på bristen på arbetskläder, inte minst under den nuvarande perioden.
– Att ändå gå till och från jobbet med sina vanliga kläder är en risk för alla, inte bara för patienter. Under coronaepidemin innebär det en risk att det kan spridas i samhället.
Är du själv orolig för att smittas i den utsatta miljön ni jobbar?
– Jag känner mig inte orolig för min egen skull, men jag är rädd att smitta någon annan även om jag stannar hemma vid symptom.
Tanja Markestål säger att även när hon har den anpassade skyddsutrustningen på sig känner hon sig inte trygg när hon kommer hem till coronasmittade patienter.
– Nej, eftersom vi har våra privata kläder under utrustningen och för att det ser ut som det gör inom hemsjukvården. Arbetsmiljön är inte lika optimal som på sjukhuset, så jag känner mig inte trygg. När jag ska ta av mig skyddsrocken kan viruset spridas till mina privata kläder, det känns inte bra.