Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De tog skidorna till prästen – gifte sig efter Vasaloppet

Elisabeth Persson och Mikael Furunäs från Ljungby förlovade sig i spåren vid kontrollen i Evertsberg, och gifte sig vid målet i Mora.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD
Ett stort hjärta i Evertsberg visade vad som var på gång.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD
Här lovar de varandra evig kärlek, efter att först ha skidat från Sälen till Mora.Foto: Privat
Mikael Furunäs, 46, och Elisabeth Persson, 48, har varit tillsammans i tre år men känt varandra länge. I söndags gifte de sig - när de kommit i mål på Vasaloppet.Foto: Privat

Mikael Furunäs, 46, och kärestan Elisabeth Persson, 48 ville göra något annorlunda när de åkte årets Vasalopp.

När de kom i mål skidade de vidare raka vägen till prästgården i Mora där de fick ett ski in-bröllop.

– Man kan säga att vi hade två hindersprövningar, först den via Skatteverket, sedan nio mil på skidor i dåligt före, skrattar Mikael.

Det lyckliga paret från Ljungby genomförde alltså inte bara utmaningen att skida sig fram från Sälen till Mora i söndags. När de var klara med de nio milen passade de på att gifta sig, vilket Sveriges Radio P4 Kronoberg också har rapporterat om.

Idén kläckte de nästan samtidigt efter att ha bokat starten.

– Jag såg något på sociala medier att de hade ”ski in-vigsel” i samband med loppet men tänkte kanske inte så mycket på det. Men Elisabeth, som var bortrest i jobbet, såg det också och messade mig och sa: det där är väl nåt för oss, säger Mikael.

Åkte i bröllopskläder

Han höll med och när Elisabeth kom hem igen började de planera och förbereda. Allt i största hemlighet, bara en nära vän hemma i Ljungby och ett par vänner i Sälen, invigdes i bröllopsplanerna.

När starten gick tidigt i söndags morse utmärkte de sig i mängden i nionde ledet, utklädda till bröllopspar. 

Nästan framme... efter att ha passerat mållinjen i Vasaloppet återstod ännu 50 meter på skidor till prästgården för vigseln.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD

När medtävlare och publik förstod vad som var i görningen utbrast klang och jubel.

– Folk hurrade och peppade, det var jättekul! 

Själva loppet blev tufft. Föret i spåret var omvittnat dåligt och bjöd på rejäla utmaningar. Men både Elisabeth och Mikael hade gett sig tusan på att klara det innan repet spändes över spåren så de skidade på för kung och fosterland.

Paret förlovade sig i vätskekontrollen

I Evertsberg blev det festligt.

– Där fixade vi förlovningen med lite skumpa innan vi drog vidare.

Berusade på kärlek och endorfin fick paret upp ångan och körde på hela vägen till Mora. 11 timmar och 48 minuter efter starten gick de i mål och möttes av prästen som guidade dem vidare till prästgården.

– Vi fick åka 50 meter till, skrattar Mikael.

Själva vigseln beskriver paret som vacker och stämningsfull. I ett blått sken och omringade av brinnande facklor lovade Elisabeth och Mikael varandra evig kärlek och en kör sjöng A cappella.

– Det var superfint, verkligen ett härligt minne!