Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De tjänar 1000-lappar på gamla Ikea-möbler

Amiral designades av Karin Mobring 1971 för Ikea. I dag kan den gå på drygt 3 000 kronor på auktion.Foto: Bukowskis
Även moderna objekt har blivit eftertraktansvärda. Stolen ovan, i design av Mats Theselius, har sålts på Bukowskis i set om två för 6 200 kronor.Foto: Bukowskis
Lär ha designats av dansken Philip Arctander 1944 men eftersom mönsterskydd saknades så gjorde Ikea en liknande stol. När den var med i Ikeakatalogen 1954 kostade den 118 kronor. I dag ligger den ute till försäljning på Lauritz med utgångspriset 25 000 kronor.Foto: Bukowskis
Gillis Lundgren designade bordet "Lövet" för Ikea 1955. Företaget har just nylanserat det populära bordet, så det är upp till köparen om man vill ha ett första- eller andrahandsbord.Foto: Bukowskis
Erik Wörtz gjorde fåtöljen "Kolding hög" för Ikea under 1950/60-talet. Benen är i teak och sits och rygg är stoppad. I en auktion tidigare i år hade stolen utropspris 2500 kronor men stannade på bara 500 kronor.Foto: Bukowskis
Under några år på 90-talet tillverkades den så kallade 1700-talsserien. Ikea tog hjälp av konsthistorikern Lars Sjöberg för att ta fram hållbara, tidstypiska möbler men efter några år lades produktionen ner. I dag finns intresset kvar på andrahandsmarknaden, bland annat för borden Hällestad och Bergslagen.Foto: Bukowskis

Din gamla Ikea-fåtölj kan vara värd mer än du tror. I dag har möblerna blivit ett alltmer vanligt inslag på de sydsvenska auktionshusen och på andrahandsmarknaden.

- Intresset för Ikeamöbler har bara blivit större och större. I dag kan du få upp till 6 000 kronor för ett Ladoga-sideboard, säger Amanda Alskog, som säljer skandinaviska designerklassiker i Kalmar.

Experten: Det är populärast

Daniel Brolin, värderare på Bukowskis, har sett ett ökat intresse för gamla Ikea-möbler under de senaste åren.

'' Det som är allra mest populärt är 1700-talsserien som tillverkades under 1990-talet. Då handlar det framför allt om slagbordet Bergslagen som vi ofta har ute till försäljning, säger han.

'' Anledningen till att Ikea slutade producera serien var för att den höll en ovanligt hög kvalitet och därför fick en hög tillverkningskostnad.

Enligt David Brolin kan det vara svårt att se om en möbel verkligen är tillverkad av Ikea eftersom företaget sällan märker sina produkter.

'' I bland får man bläddra igenom ett 20-tal kataloger för att hitta det man letar efter, säger han och suckar.

Bland de Ikeadesignernamn som är eftertraktade hos Bukowskis finns bland annat Karin Mobring, Erik Wörtz och Bengt Ruda. Men även nyare möbler kan säljas till ett högt pris.

'' Vi har sålt en Mats Theselius-fåtölj från PS-serien som gick på 8 200 kronor. Sedan finns ett stort intresse för Art Event-serien med Ernst Billgren och Jan Håfström som gjordes för några år sedan.

Daniel Brolin tror att allt fler kommer att intressera sig för Ikeamöbler i framtiden - åtminstone då det kommer till företagets kvalitetsmöbler.

Kanske kvalar inte Billybokhyllan eller soffan Klippan in på listan över Ikea-möbler som ökar i värde genom åren. Men många av företagets möbler säljs faktiskt för höga summor runtom hos landets auktionshus och andrahandsförsäljare i dag.

Amanda Alskog driver sedan ett år tillbaka företaget Folks Interiör tillsammans med sin sambo Petter Nubert. Även hon har sett ett ökat intresse för Ikeas möbelkollektioner.

"Har en kultstämpel"

- Vi har sålt några sideboards från Ikea, bland annat modellen Ladoga. Många tycker att den har en kultstämpel medan vissa ser den som en snygg och användbar tevemöbel som bryter av från allt modernt där hemma, berättar hon.

De möbler som säljs i den högre prisklassen är ofta producerade i samarbete med en känd designer eller gjorda i mindre skala. Det handlar till exempel om fåtöljer designade av Karin Mobring från 1970-talet eller exklusivare möbler från PS-serien.

Floppen gick för 10 000

Men även det som har betraktats som daterat eller rentav fult - och därmed utgått snabbt ur sortimentet - kan i dag säljas för en bra slant.

- Stolen Vilbert började säljas under 90-talet men blev som jag har förstått det en riktig flopp. Fast senaste gången jag såg den säljas så gick tre Vilbert för 10 000 kronor, säger Amanda Alskog.

Åke såldes för 25 000

Fåtöljen Åke är ett av de objekt som kan inbringa mest pengar. Den ursprungliga designen av den så kallade Muslingestolen ska komma från dansken Philip Arctander på 1940-talet men eftersom den inte var mönsterskyddad så gjorde Ikea en liknande variant under namnet Åke. Just nu ligger den ute till försäljning på auktionssajten Lauritz till ett utgångspris för 25 000 kronor.

"Omättligt Ikea-intresse"

Amanda Alskog tror inte att intresset för Ikeas gamla möbler kommer att avta. Men när det kommer till modernare kollektioner är kvalitén inte densamma, enligt Amanda Alskog. Där finns samlarobjekten framför allt inom de lite mer exklusiva småserierna.

- Samtidigt verkar det finnas ett omättligt Ikea-intresse. Nu är till och med gamla Ikeakataloger samlarobjekt som säljs dyrt på auktionssajten Tradera.