Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson tävlar i årets upplaga av Årets balkonger på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Foto: Tomas LeprinceHanna Blomstrand och Hanna Henriksson tävlar i årets upplaga av Årets balkonger på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Foto: Tomas Leprince
Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson tävlar i årets upplaga av Årets balkonger på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Foto: Tomas Leprince
Hanna Henriksson och Hanna Blomstrand. Foto: Tomas LeprinceHanna Henriksson och Hanna Blomstrand. Foto: Tomas Leprince
Hanna Henriksson och Hanna Blomstrand. Foto: Tomas Leprince
Studenterna Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson representerar Alnarp när Årets balkonger görs upp på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Foto: Tomas LeprinceStudenterna Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson representerar Alnarp när Årets balkonger görs upp på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Foto: Tomas Leprince
Studenterna Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson representerar Alnarp när Årets balkonger görs upp på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Foto: Tomas Leprince

De tävlar om
Årets balkong

Publicerad

Studenterna Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson representerar Alnarp när Årets balkonger görs upp på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan.

– Vi kommer jobba med ätbara växter och att skapa ett rum i rummet, säger de.

Hanna Blomstrand och Hanna Henriksson utbildar sig till trädgårdsingenjörer med designinriktning på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Nu får de chansen att visa upp sina kunskaper när de tävlar i årets upplaga av Årets balkonger på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss och en chans att träffa andra i branschen, säger Hanna Henriksson.

Behövde lite mer kött på benen

Redan förra året var Hanna Blomstrand sugen på att vara med men kände att hon kanske behövde lite mer kött på benen. När hon läste en kurs tillsammans med Hanna och de samarbetade så bra ihop, så föreslog hon att det skulle göra det tillsammans som ett team. Och så blev duon glädjande nog utvalda till att delta.

– Det ska bli så kul och spännande, bara att få träffa alla besökare, säger Hanna Blomstrand.

"Alltid kul att äta det man själv planterar"

Årets tema lyder Slå sig till rot. Hanna och Hanna har valt att jobba vidare med rötter på två olika sätt, dels genom att blicka bakåt till sina egna och dels genom att fokusera på odling.

– Vi kommer att inreda med retromöbler, bland annat kommer min morfars gamla fåtölj vara med, säger Hanna Blomstrand.

Hanna Henriksson inflikar:

– Förr odlade vi ju själva det vi åt och det vill vi gå tillbaka till och visa att man kan göra även i urbana sammanhang. Jag tror att det är nyttigt och lärorikt för folk att se något som växer upp och det är alltid kul att äta det man själv planterar.

Deras grundidé är att balkongen ska vara en förlängning av ett hem och att det ska finnas plats både för socialt umgänge och för egentid.

"Färgtemat är lila och lime"

I deras balkongritning finns plats både för en matgrupp i bohemisk stil med lågt bord och sittplatser i golvhöjd såväl som en hörna där man kan sitta i fred och filosofera lite.

– Sen blir det några trädgårdsnördiga inslag och mycket växter, bland annat murgröna och tulpaner och lite sallad av olika slag och kryddor. Färgtemat är lila och lime, säger Hanna Henriksson.

Under utbildningen fördjupar de sig i ämnen som botanik, markkemi, design och trädgårdsteknik. De drömmer båda om att i framtiden arbeta med att designa trägårdar. Hanna Blomstrand har en favoritträdgård i Skåne som hon gärna besöker för inspiration.

– Jag tycker att Sofiero är fantastisk, där är allt är så stort och det är så häftigt. De testar hela tiden mycket nytt, säger hon.

Begränsade odlingsmöjligheter

Och måste hon välja en växt som ligger henne extra varmt om hjärtat så blir det sibiriska korkträdet phellodendron amurense.

– Det är ett jättestort och vackert träd. Det finns ett fint exemplar i närheten av Kulturen i Lund.

För Hanna Henriksson är färg och doft viktigt.

– Jag gillar olvon som doftar gott och rödbladiga växter som är fint på hösten och våren.

Som student boende i en etta utan balkong är odlingsmöjligheterna för tillfället dock ganska begränsade.

– Jag har i alla fall en tomatodlig i fönstret! säger hon.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag