Sverige och svenskarna är traditionellt sett husvagnsfrälsta. Campinglivet är, åtminstone av olika tv-såpor att döma, en del av den svenska folksjälen. Och husvagnen behåller greppet om oss även om husbilarna knappar in. Trenden bröts för tre år sedan och sedan dess registreras fler husbilar än husvagnar. Samtidigt försöker svenska kommuner hänga med och fixa ställplatser till husbilarna. Visit Skåne har till exempel 30 platser listade på sin hemsida. De flesta finns dock på mindre orter medan storstäderna är klent utrustade.
Peter och Helena Bergström från Stockholm, som för tillfället är ute på en ett år lång europaresa i husbil, ser tydliga skillnader.
– Sverige har en campingkultur med många naturfina och prisvärda campingar. Däremot är det inte lika utbrett med ställplatser som i vissa andra länder i Europa. Tyskland och Frankrike är till exempel väldigt husbilsvänliga länder med massor av ställplatser, skriver Helena Bergström i ett mejl när paret stannat med husbilen döpt till Freedom.
– Vi lämnade Sverige den 1 december 2014. Vi reste direkt till Normandie, på Frankrikes västkust, och fortsatte sedan att följa kusten via norra Spanien, Portugal, södra och östra Spanien och nu södra Frankrike. Just nu är vi i Cap d´Agde i södra Frankrike. Härifrån kommer vi resa österut längs den franska kusten och åka över till Korsika, Sardinien och Sicilien. Vi fortsätter upp genom Italien och om vi hinner fortsätter vi bort till Kroatien. Därefter får vi se hur det blir, vi håller det öppet!
Planerat i sju år
– Vi älskar att resa och efter att vi skaffade husbil, 2008, är husbil ett av våra favoritsätt att resa. När man reser med husbil är man fri att resa dit näsan pekar eller dit vädret är bättre. Man behöver inte planera allt i förväg, utan kan ta det som det kommer och vara öppen för idéer och förslag som man får från andra resenärer längs vägen. Vi har rest i Europa på somrarna, under cirka fem veckors semester, men alltid känt att tiden inte räcker till. Europa är stort och det finns mycket att se!
Planeringen inför äventyret har tagit sju år. Men paret Bergström är inte, som man skulle kunna tro, födda campare.
– Ingen av oss har haft husvagn och ingen av oss har växt upp med camping. Däremot älskar vi att resa. Vintern 2006-2007 åkte vi på semester till Nya Zeeland med Peters båda söner som var tio och 18 år. När vi planerade resan kom jag fram till att husbil var en mer ekonomisk lösning för att resa runt, i jämförelse med till exempel bil och bed and breakfast. Peter var minst sagt tveksam, jag skulle till och med säga negativ, till förslaget inledningsvis, eftersom han inte såg sig som en campare! Men det blev i alla fall husbil på Nya Zeeland, och under de tre veckorna vi reste runt blev vi förälskade i det här sättet att resa! Ganska snart efter att vi kommit hem till Sverige köpte vi en egen husbil!
Praktisk budget
Utbudet av husbilar är brett från exklusiv långsträckt lyx till folkligare fordon. Bergström valde praktisk budget.
– Vi tänkte efter vad vi själva behövde: En tillräckligt stor husbil för att vara fyra personer i och av samma anledning minst fyra sängplatser. Samtidigt ville vi inte ha en alldeles för stor bil, eftersom vi ofta flyttar oss och inte vill att det ska vara alltför svårt att parkera inne i städer. Sedan var det budget och utbud av begagnade husbilar på Blocket som styrde.
Familjen Bergström fastnade för en Adria (2007) som de köpte begagnad. Husbilen är 7,30 meter lång och är av alkovmodell. Det vill säga att det finns två extra sängplatser i alkoven ovanför förarhytten.
Några haverier eller problem längs vägen?
– Ja! Motorlampan lyser lite då och då, och vi har varit inne två gånger på FIAT-verkstäder i Frankrike. Den ena gången var det en vakuumslang till avgasreningen som gått sönder. Det var fantastisk tur att vi hittade en verkstad snabbt, för vi kom knappt framåt överhuvudtaget! Den gången fick vi hjälp direkt och slangen var lagad inom en timme! Tyvärr lyser motorlampan fortfarande då och då, men det är ingen som hittar varför. En annan gång, på väg från norra Spanien till Portugal fick vi luft i slangen till hydrauloljan som styr kopplingen, så kopplingen fungerade inte alls. Vi svängde in på en mack, men killarna där fick inte tag på någon mekaniker eftersom det var söndag. Vi ringde Vägassistans i Sverige, de ringde Madrid och Madrid skickade en mekaniker och hjälpte oss.
Enligt den senaste statistiken så finns det totalt 281 321 husvagnar inregistrerade i Sverige. Motsvarande siffra för husbilar är 74 343.