VILL SKYDDA SINA BARN. Och skapa trygghet för medborgarna i Limhamn Bunkeflo. Tre av de cirka 20 tonårspappor som mobiliserar ett medborgargarde i stadsdelen, berättar om sin beväpning, sina mål och strategier.
VILL SKYDDA SINA BARN. Och skapa trygghet för medborgarna i Limhamn Bunkeflo. Tre av de cirka 20 tonårspappor som mobiliserar ett medborgargarde i stadsdelen, berättar om sin beväpning, sina mål och strategier.

De tar lagen i egna händer

Publicerad

OBS! Den här artikeln är publicerad den 23 januari 2006. Nu sprids den som ny på sociala medier, framförallt Facebook, och KvP vill uppmärksamma läsarna på detta.

MALMÖ. De tar lagen i egna händer. Beväpnade med stilettbatonger och basebollträn ska de jaga ungdomsgängen som misshandlar och rånar deras barn.
Ett 20-tal pappor ingår i Limhamn-Bunkeflos medborgargarde.

 

Organisationen och strategin håller på att formas. I februari räknar initiativtagarna med att kunna rycka ut för att skydda stadsdelens egna ungdomar.

Boxare sedan 15 år

- Då har vi telefonlistor, telefonkedjor och kvartersuppdelningar klara, säger Hans, som själv är pappa till en 14-åring som överfallits av ett invandrargäng. Hans är boxare sedan 15 år tillbaka och berättar att alla som ingår i gardet är vältränade män mellan 35 och 50 år. - Många ägnar sig åt kampsporter. Där finns kroppsbyggare och jägarsoldater. Alla är vi tonårsföräldrar.

Överraskad över gensvaret

Han är något överraskad över det positiva gensvaret, från äldre som är rädda för att gå ut, från kvinnor, ungdomar och vanliga hederliga svenskar. - Styrkan kommer nog att växa ytterligare tills vi kommer i gång, tror Hans. Vi har förfrågningar från hela stan. Alla i medborgargardet är anonyma utåt. De affischerade ett inledande och välbesökt stormöte. Sedan har kontakterna spridits från mun till mun. Om deras ungdomar förföljs, utsätts för hot eller attackeras ringer de bara gardet som blixtsnabbt agerar efter en färdig plan, beroende på varifrån nödropet kommer. - Tar vi någon eller ett helt gäng på bar gärning kommer de inte att slippa lindrigt undan, säger Hans och berättar om de tillhyggen gardet har i sina bilar, basebollträn, golfklubbor och annat.

Beredda ta sitt straff

Stilettbatongen har Hans alltid till hands, den kan bäras diskret i ärmen. När de räddat sina barn och bankat ner rånarna är deras taktik att snabbt försvinna och sedan anonymt larma polisen, kanske ambulansen. Han säger också att alla i styrkan är beredda att ta sina straff om de skulle åka fast. - Det är det värt för att skydda våra ungdomar och andra utsatta, otrygga samhällsmedborgare, säger Hans.

 

FOTNOT: Den här artikel publicerades den 23 januari 2006 tillsammans med flera andra artiklar om ämnet. Här hittar du de andra delarna i serien:

Lars Klint: Lägg ner vapnen - och nattvandra!

Åklagaren varnar för medborgargardet

Medborgargarde i Malmö polisanmält för våld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag