Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De står i frontlinjen mot coronaviruset

Då finns ett vaccin • Hör Jimmie Åkesson, Jonas Sjöstedt, Nyamko Sabuni och Ebba Bush • Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor.
I hela landet kämpar vårdpersonal mot coronavirusets spridning.
Foto: Carl Carlert

Undersköterskan Malin, smittstädaren Enis, specialsjuksköterskan Saran.

De står längst fram i frontlinjen mot coronaviruset.

Nu berättar de själva om den pågående kampen.

– Just nu går vi på knäna, säger undersköterskan Malin Svensson.

Malin Svensson, undersköterska inom äldreomsorgen.
Foto: Privat

”När Sverige står stilla tar vi hand om de äldre”

Malin Svensson, 30 år, undersköterska inom äldreomsorgen i Lund:

”När många riktar blickarna mot sjukhusen glömmer de att vi inom äldreomsorgen är de som arbetar med den stora riskgruppen.

Att jobba hemifrån, som många gör idag, är något vi aldrig kan göra. När Sverige står stilla är vi de som tar hand om de äldre så att de får hjälp och så att andra kan vara hemma.

En del av patienterna läser tidningen och pratar om viruset men jag upplever inte att de är oroliga. Det är snarare anhöriga som ringer och har frågor nu. Vi avråder dem att träffa sina äldre släktingar i dessa tider.

Jag blev undersköterska tidigt för att jag tycker om att hjälpa människor. Jag känner att jag gör något värdefullt för någon annan.

Just nu går vi på knäna, många undersköterskor är sjuka och de som kan arbeta får dra ett stort lass.

Jag hoppas att samhället ser vilken insats vi gör, att man värdesätter vårt arbete nu och i framtiden och givetvis att det ska synas i våra löner”.


Maryan Abdi, sjuksköterska på ett sjukhus där hon vårdar coronapatienter.
Foto: Privat

”Håll er lugna”

Maryan Abdi, 32 år, sjuksköterska på ett sjukhus:

”Jag har jobbat inom vården sedan 2005. Jag har alltid tyckt om att ta hand om människor. Jag växte upp i Tensta och Husby och där visste jag tidigt inom mig att jag ville jobba inom vården. Det finns inget annat yrke jag skulle vilja byta till.

Våra coronapatienter är oerhört tacksamma och de känner sig trygga i sjukhusmiljön. Oavsett vilka svårigheter vi möter så försvinner den känslan när en patient säger ”tack för att ni rädda liv och tar hand om oss”.

Att ha kontakt med coronapatienter gör mig inte orolig. Varför? För jag har rätt utrusning, bättre än om jag är ute i samhället och åker kollektivtrafik.

Mitt budskap till svenska folket är: håll er lugna, ta en dag i taget, följ nyheterna, var hemma och håll god hygien”.


Enis Mustafovski smittstädar på Universitetssjukhuset i Lund.
Foto: Privat

”Alla på sjukhuset vet vad de ska göra”

Enis Mustafovski, 31 år, smittstädare på Universitetssjukhuset i Lund:

”Att sanera och desinficera sjukhusrummen tar mellan en halvtimme till en och en halv timme. Vi använder ytdesinfektion med tensider och virkon.

Tillgången till material skiljer sig väldigt mellan avdelningarna. De som har ont om medel är ofta de som är mest utsatta för corona. Akutmottagningar och infektionsmottagningar.

Just nu har vi extra tydliga riktlinjer, för att viruset är nytt och sprids väldigt snabbt. Men i grunden är det samma jobb som vi alltid utför. Det finns andra virus som också är skadliga.

Själv känner jag mig lugn. Jag upplever att alla på sjukhuset vet vad de ska göra. Det bästa är om folk håller sig lugna och inte hamnar i panik.

Just nu vill jag gärna hylla kundtjänst, som har mycket just nu, och vårdpersonalen”.


Saran Condé är specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvården i Malmö.
Foto: Privat

”Vem ska rädda dem ekonomiskt?”

Saran Condé, specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvården i Malmö:

”Jag har alltid ordentligt med skydd på mig när jag möter patienter. Det nya nu är att jag även bär ett visir. Det är inte för min egen skull utan för att inte föra vidare viruset till nästa patient.

Många vet inte att hygienpolicyn ser väldigt olika ut på olika håll i världen. I många länder har personal inom sjukvården egna jobbkläder som de äger själva och måste tvätta hemma. Då sprids virus enormt. Här i Sverige måste vi ta nya arbetsset vid varje pass, vi får inte ha ringar, klockor, tjocktröjor och sjalar utan måste ha jobbkoftor och allt det gör stor skillnad.

Jag har jobbat inom akutsjukvården i tio år nu. Det jag gillar är att jag aldrig vet hur min dag kommer att se ut. Jag gillar att inte veta vad jag får för patienter och vad som ska hända.

Det jag tänker på i dessa tider är alla ensamstående föräldrar som inte kan jobba hemifrån. Alla frisörer, småföretagare.. Vem ska rädda dem ekonomiskt? Vi kan inte räkna med att folk ska sitta på sparpengar eller ha a-kassa. Det är inte så enkelt att man kan stänga ner allt och att folk ändå klarar sig”.


Ann-Charlotte Björklund är Peer-specialist i ett ACT-samverkansteam mellan psykiatrin och Malmö stad, vilket innebär att hon arbetar uppsökande.
Foto: Privat

”Skapar bara hysteri”

Ann-Charlotte Björklund, Peer-specialist i samverkansteam mellan psykiatrin och Malmö stad: 

”Jag arbetar med personer som man till vardags kallar svängdörrspatienter inom psykiatrin. Människor med psykossjukdomar, bipolaritet, försvårande omständigheter som missbruk, hemlöshet eller andra sociala svårigheter.

Många är extra utsatta. Hemlösa exempelvis som drar runt på stadens gator och torg. Bor man i stödboende vilket många gör, då lever man betydligt närmare varandra. Har man deras svårigheter så är det inte lätt att tillgodogöra sig information. Varken skriftligt eller det man hör. Jag försöker förklara kortfattat, ofta visuellt hur de ska tvätta händerna ordentligt exempelvis, utan att lämna utrymme för spekulation och oro. 

Jag har själv astma och vill inte dra på mig nåt i mina lungor, så jag är försiktig. Men en överdriven försiktighet är ingen betjänt av, det skapar bara hysteri”.

TV: Klara-Maria smittad av corona – berättar hur det är:

Fick bakslag precis när hon var på väg ut ur covid-19.

LÄS MER

5 experter svarar - då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER

Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app - och slå på notiser - för senaste nytt.