Efter regeringens beslut att kommunen gjort fel, firade Barbro Lindau med tårta tillsammans med systerdottern Anna Schwanbom Ljustander och dennes man Claes Ljustander. Nu stämmer hon Höganäs kommun på över 100 000 kronor. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
Efter regeringens beslut att kommunen gjort fel, firade Barbro Lindau med tårta tillsammans med systerdottern Anna Schwanbom Ljustander och dennes man Claes Ljustander. Nu stämmer hon Höganäs kommun på över 100 000 kronor. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild

De stämmer kommunen

Publicerad
Uppdaterad
Kommunen är besegrad i alla instanser. Tillintetgjord av regeringsrätten.
I två år har den olagligt försökt tillskansa sig 80-åriga Barbro Lindaus släktgård i Höganäs.
Men inte en ursäkt kan de ansvariga kosta på sig.
- Nu har de försuttit chansen. Nu stämmer jag dem, sa Barbro i går.
Redan i höstas stod det klart att Barbro vunnit striden. Kommunen hade inte insett hur fel den var ute juridiskt när den försökte tvångsinlösa fastigheten som hon beslutat sälja till sin systerdotter Anna och hennes familj.
- Min moster har lidit svårt under den här tiden. Och hon har förlorat mycket pengar genom kommunens okänsliga, klantiga och regelvidriga uppträdande, säger Anna Schwanbom Ljustander.

Öerlämnade kravbrev

I går travade Barbro tillsammans med Anna och jurister från Centrum för rättvisa som hjälpt henne i processen, upp till kommunhuset i Höganäs för att överlämna ett kravbrev till den ansvarige politikern, det moderata kommunalrådet. Péter Kovác.
Barbro vill ha 103 518 kronor i skadestånd, hälften för faktiska merkostnader på grund av kommunens agerande, hälften för det mänskliga lidande hon orsakats under den tvååriga tvistens alla uppslitande turer.

Tog inte emot Barbro

Besöket var förannonserat och välbevakat av media, men kommunalrådet avstod från chansen att ta emot Barbro och be om ursäkt för de bekymmer hon haft.
- Betalar de inte inom tre veckor stämmer jag dem inför domstol. Jag har lagen på min sida. Och starkt stöd av väldigt många, säger Barbro.
Kvällsposten kunde inte nå Péter Kovác i går, men till Helsingborgs Dagblad sms:ade han att han inte med bara en timmes varsel kunde ställa upp och träffa Barbro Lindau.
Han hade heller inte haft tid att sätta sig in i skadeståndsyrkandet och kunde därför inte kommentera det.

Vill träffas på fika

Men han påstod sig vara "helt öppen för att träffa damen och om hon så önskar gärna bjuda på en fika".
- Nu får det här ha sin gång, säger Anna Shwanbom Ljustander.
- Barbro är lugn. Hon har fått rätt. Och vi ska snart flytta in i släkthuset. Den femte generationen på plats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag