Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"De som är rasister vet inte alltid om det"

Foto: Ronny Johannesson

MALMÖ. Marika Carlsson har ett av världens mest skrattretande jobb.

Men hon förklarar nogsamt att det är säsongsbetonat där engagemangen duggar tätast under hösten.

– Sen efter jul i januari då är det sjukt billigt att få sig lite stand up, då rear vi, säger hon med ett av sina klingande skratt.

Och man kan inte annat än smittas.

40-åriga Marika Carlsson är en av Nutids-Sveriges roligaste personer. Trots att det hon skämtar om innehåller stort allvar får man tillägga.

Hennes reflekterande underhållning handlar mycket om hur det är att vara svensk med svart hår och vitare tänder än de flesta. Och hon gör det så rättframt pricksäkert och naivt retoriskt att man inte kan annat än ha kul i hennes sällskap.

–Jag tror nog att jag är rätt mycket samma person på som utanför scenen, säger hon och använder den där skånska accenten som vi hör henne ta till då och då i sina föreställningar.

Turnerar

Vi träffar Marika Carlsson på fjärde våningen i Swedbank stadion i Malmö. Hon har just hållit en show för nästan hundra försäkringsanställda, som en del i f-kassans ambition att bli mer jämlika.

–Hon är så himla bra när hon beskriver alla våra fördomar. Ingen kan klä ord så bra på sina erfarenheter som hon, säger en kvinna i gruppen efteråt.

För Marika som varit i yrket i tolv år nu, är det alltid lika roligt att höra så positiva ordalag. Förstås. Och ännu mer tillfredsställande när den som lyssnar tar till sig det hon talar om.

–Jag släppte det där med svart och vitt och rasism och sånt ett tag, jag vurmar ju för så mycket annat också. Men jag har tagit upp det igen, det behövs.

–De som är rasister vet inte alltid om det, säger hon.

Sedan ett par år reser hon land och rike runt med sin 1,5 timmes långa föreställning En negers uppväxt. Dråpliga bilder från barndomen blandas med tuff verklighet från skolgårdarna i Lund.

–När någon sagt din jävla neger eller nåt om att jag skulle resa tillbaka hem eller nåt sånt brukade jag inte berätta det för fröken. Fick lärarna veta vad som hänt blev det ett himla rabalder och då "va' jau ju en skvallerbytta åsså", säger hon med glimten i ögat.

"Ett frågvist barn"

Hon kan inte minnas när det var hon upptäckte sin komiska talang, och hon kan inte sätta fingret på var det kommer ifrån. Men hon gissar att mycket av det är medfött.

Föräldrarna som hon kom till i Lund som tvååring gav henne förvisso ett hem där det var högt i tak, och gjorde henne till en trygg person.

–Jag var ett frågvist barn och fick ställa hur många svåra frågor som helst och fick alltid raka svar. Det gjorde mig gott, säger hon.

Förra sommaren var Marika Carlsson en av Sommarpratarna. Hon lyser upp när det kommer på tal.

–Whaoh, jag kände mig enormt hedrad och sa ja meddetsamma. Jag är en sådan som säger Ja, tycker det är viktigt, alltför många kvinnor säger Nej till att medverka eller ta ställning.

–Men sen...! Jag fick ton av prestationsångest inför det där Sommarprogrammet och som jag jobbade och slet med vilken musik jag skulle ha, det skulle ju liksom hänga ihop och jag ville sluta med en riktig powerlåt, det blev en med The Ark.

Hon skrattar gott över sig själv, men blir snabbt allvarlig.

–Det var så fantastiskt hur mycket positiv respons jag fick efteråt.

Hon ser aningen förvånad ut när hon säger det. Marika Carlsson har inte än begripit att hon är en känd person som skapar opinion, värdeladdad opinion i rätt riktning.

Och det är inte det enda hon har svårt att ta in.

–40! Jag fyllde 40 i mars, det låter så himla vuxet. Ja, ja, ja, jag har vuxennoja, skojar hon till det och skrattet kommer på nytt.

"Sjukt laddad"

I dagarna är hon i Skåne, i helgen var det framträdande i Malmö och Ystad för fulla hus.

–Jag är alltid sjukt laddad när jag ska vara här i Skåne, det är ju som att komma hem, och Malmö är verkligen en stad jag gillar, säger hon.

Intrycket är att Marika Carlsson är en fri själ, något av en bohem och vagabond i ordens romantiska betydelse. Men lite bedrar skenet. Inte nog med att hon planerar sitt liv, i femårsintervaller, hon har också klart för sig vad hon skulle göra om hon en dag slutar med stand up-komedi.

–Då vill jag bygga en bra, en mäktig bro!

Jaha, tänker vi, men det är ju det Marika Carlsson gör hela tiden. Bygger broar mellan människor. Tack ska hon ha för det.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!