Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Träffade ny man på match.com – lurades på nära 1,5 miljoner

Den 40-årige mannen hade fastnat för den här kvinnan på dejtingsajten. Kvinnan påstods också ha problem, och mannen överförde 820 000 kronor till en mellanhands konto.
Foto: Polisen
På en av bilderna framträder en man som påstods befinna sig i Johannesburg. Mannen skulle senare komma till Sverige.
Foto: Polisen

De båda Malmöborna hoppades att de funnit kärleken via dejtingsajten Match.com.

I själva verket blev båda sol- och vårade på hundratusentals kronor.

– Det var otroligt jobbigt. Jag har försökt lägga det bakom mig, säger en kvinna i 60-årsåldern.

Med känslorna som ingång och en dejtingsajt som brottsverktyg lurades de två Malmöborna på stora summor pengar.

Nu har två kvinnor i 60-årsåldern från Sydsverige respektive Västsverige åtalats vid Malmö tingsrätt för inblandning i de misstänkta brotten.

Kvinnorna åtalas för grovt penningtvättsbrott och riskerar båda fängelse. Enligt åklagaren har kvinnorna agerat mellanhänder och tagit emot hundratusentals kronor från de två Malmöborna.

Men de verkliga förövarna finns någonstans i utlandet. Vilka de är och var de finns har varken polis eller åklagare en aning om.

– Vi har inga spaningsuppslag om var de finns, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson vid Malmö åklagarkammare.

Lurades i omgångar

En kvinna i 60-årsåldern lurades i omgångar att betala ut 905 000 kronor till ett konto som kvinnan från Sydsverige disponerade.

Ett par månader senare fotsatte överföringarna till kontot som kvinnan från Västsverige disponerade. Sammanlagt sattes 470 500 kronor in på hennes konto.

I båda fallen trodde kvinnan i 60-årsåldern från Malmö att pengarna skulle gå till en person som hon lärt känna genom dejtingsajten Match.com.

Personen skulle vara en man som befann sig i Johannesburg, Sydafrika där han skulle avsluta ett projekt som skulle ge 30 miljoner euro.

Men längs vägen skulle det ha uppstått olika problem och mannen ska då ha bett kvinnan i Malmö om att tillfälligt låna ut pengar mot ränta.

– Jag räknade aldrig med någon ekonomisk vinning, utan trodde att det handlade om kärlek, säger den drabbade kvinnan själv i polisförhör.

Skulle mötas

Enligt den konversation kvinnan hade skulle mannen komma till Sverige när projektet var avslutat.

Till en av mellanhänderna överförde kvinnan i 60-årsåldern pengar vid sammanlagt 30 tillfällen. Till den andra kvinnan överfördes pengar vid ett tiotal tillfällen.

En man i 40-årsåldern från Malmö blåstes på motsvarande sätt. Vid två tillfällen gjorde han insättningar på sammanlagt 820 000 kronor till den 60-åriga kvinnans konto i Sydsverige.

Enligt mannens berättelse var han också aktiv på den aktuella dejtingsajten. Kvinnan han fastnade för var engelska, hade presenterat sig som Beatrice Roberts och talade med engelsk dialekt.

Men kvinnan hade på samma sätt hamnat i kläm, i det här fallet genom en affär med ädelstenar.

Tvungen agera

För att det hela skulle få en lösning var mannen i 40-årsåldern tvungen att agera.

– Det hela kändes seriöst. Men det var väl ett klassiskt bedrägeri, säger mannen efteråt i polisförhör.

De åtalade kvinnorna har i förhör medgett de faktiska omständigheterna, men förnekar samtidigt brott. 

Båda uppger också att de själva blivit förda bakom ljuset av okända personer som de trodde att de inlett en relation med.

Pengarna som sattes in på deras konton trodde de kom från helt andra personer och som skulle skickas vidare till andra konton.

Så skedde också. Enligt åklagaren finns inga misstankar om att de båda åtalade kvinnorna tillskansat sig något av pengarna.

Spårlöst borta

Men var pengarna i verkligheten finns är okänt.

– Vi har ingen aning. Det kan vara i Europa, men vi har uppgifter om både Dubai och Afrika, säger åklagaren Fredrik Jönsson.

Hans råd till personer som finns på dejtingsajter är att vara försiktiga och aldrig föra över några pengar till personer man aldrig träffat.

Åklagaren driver skadeståndsanspråk mot de båda svenska kvinnorna. Men något större hopp om att få tillbaka pengarna finns inte.

– Det är otroligt jobbigt. Nu vill jag bara försöka lägga detta bakom mig, säger kvinnan i 60-årsåldern från Malmö.

Tipsar användare

Linnéa Rinäs, marketing manager på Match.com, skriver i ett uttalande att tankarna går till offren och att Match.com kommer att bistå polisen i arbetet med härvan.

– Det finns dessvärre människor med onda avsikter överallt, i caféer, bokaffärer, på sociala medier och i appar. På samma sätt som du aldrig skulle ge pengar till någon du precis mött i en bar, bör du aldrig skicka pengar till någon du träffat på internet, säger LInnéa Rinäs. 

Hon säger att man alltid tar medlemmars säkerhet på stort allvar och ständigt påminner användare om att vara uppmärksamma, att rapportera allt misstänkt beteende och att noga läsa igenom säkerhetstips för nätdejting.

Enligt Linnéa Rinäs använder Match.com sig av både automatiska och manuella system, algoritmer och rutiner för att identifiera och ta bort profiler och aktivitet som är olämplig eller illegal.