Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De skapar smycken av vapen som smälts ner

Metallen som kommer från de nedsmälta vapnen kallas humanium. IM startade sitt projekt 2016 och hittills har 9 000 vapen smälts ner.
IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård berättar om projektet. ”Vi ser på flera håll i världen att problemet uppstår när polisen beslagtar vapen, de läggs någonstans och sen läcker de ut på gatorna igen och används i nya brottssituationer. Att totalförstöra vapnen så att de inte går att använda igen är ett sätt att komma åt det.”
Foto: Paule Saviano

Här smälts illegala vapen – för att bli smycken.

Bakom ceremonin i Zambias huvudstad Lusaka ligger den svenska biståndsorganisationen IM.

– Vi ser på flera håll i världen att polisen beslagtar vapen, de läggs någonstans och sen läcker de ut på gatorna igen och används i nya brottssituationer, säger Martin Nihlgård som är generalsekreterare för IM. 

Humanium brukar kallas för världens mest dyrbara metall, eftersom den bidrar till att rädda liv. Bakom innovationen ligger, den svenska biståndsorganisationen IM, Individuell Människohjälp, som har sitt huvudkontor i Lund. 

Kort sagt går det till så här. Illegala vapen som beslagtas smälts ner, förädlas och förvandlas till vackra armband. De säljs och intäkterna återinvesteras i de samhällen som drabbats av vapenvåld. 

IM startade sitt projekt 2016. Hittills har 9 000 vapen smälts ner. 

– Vi har haft ett pilotprojekt i Centralamerika. Parallellt har vi jobbat på lite olika spår runtom i världen, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare IM. 

Här smälts vapnen i Zambia för att senare bli smycken.
Foto: Scotty Zepplin / IM
Totalt 3 000 vapen ska smältas ner.
Foto: Scotty Zepplin / IM

3 000 vapen smälts ner

Under fredagen togs första steget in på en ny kontinent. Vid en ceremoni i Zambias huvudstad smältes ett antal vapen för att visa att deras arbete nu går vidare i landet. 

I ceremonin deltog Zambias inrikesminister Stephen Kampyongo och Anna Maj Hultgård som är Sveriges ambassadör i landet. IM samarbetar med polisen i Zambia som har beslagtagit de illegala vapnen. 

– Det var en symbolisk förstörelse av några vapen på plats, sen sker den stora nedsmältningen av alla 3000 vapen längre fram i nästa vecka, säger Martin Nihlgård. 

Martin Nihlgård är stolt över hur långt IM kommit med arbetet. Han berättar IM:s humanium finns med i FN:s fasta nedrustningsmonter i FN-skrapan i New York. 

– En viktig del är att vi gör konsumenterna till aktivister. Alla som nu går omkring med ett armband eller en klocka gjord av humanium blir ambassadörer för det här och visar att det går att göra något bra av någonting som från början bara är kasst. 

Konstnären Eva Hild ligger bakom årets Right Livelihood-pris.
Foto: Tony Hultén
Samma konstnär ligger bakom Rubato utanför Malmö Live.
Foto: Daniel Hägglund
Demokratiaktivisten Ales Bialiatski och människorättsorganisationen Vjasna (Belarus) mottog på torsdagen 2020 års Right Livelihood-pris.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prestigefyllt pris

En annan merit för IM:s arbete med humanium är att årets Right Livelihood-pris, av många kallat ”Alternativa nobelpriset” är gjort helt i metallen. 

Det är skapat av konstnären Eva Hild. Hon ligger också bakom Rubato, den höga, vitmålade aluminiumskulpturen utanför Malmö Live. Priset har ett liknande utseende. 

– Tyngden i det hårda metalliska materialet med dess historia av våld och förstörelse skapar en stor kontrast till de tunna, mjuka och organiska formerna i mitt verk, säger Eva Hild om sitt arbete. 

Just nu ligger IM:s fokus på Zambia men framöver kan det bli aktuellt att lansera humanium-projektet även i Sverige. 

– Även här hemma är vapenvåldet ett uppmärksammat problem. Vi tror att vårt sätt att få bort illegala vapen från gatorna funkar även här. Vi har samtal på gång även i Sverige med både företagspartners och olika delar av regeringen. Vi har inget på plats än, men det är samtal på gång. 

TV: Här hälsar barnen på tomten – i en stor plastkula

Inte ens jultomtar undkommer coronapandemin. Men på Ålborg Zoo har man hittat en uppskattad lösning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!