Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De ser lättklädda bilder och tycker att jag är en dålig tjej”

Många barn och ungdomar är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck
Journalisten Elaf Ali ryter ifrån mot släktingarnas kommentarer och kritik.
Foto: Privat
Hon har föreläst om hederskultur runtom i landet.
Foto: Privat

Elaf Ali fick kritik för bilderna hon lagt upp på sig själv på sociala medier. 

Släktingar anklagade henne för att vara ”för lättklädd” – men den tidigare SVT-programledaren slår tillbaka mot hederskulturen.

– Ni äger inte mig och ni kontrollerar inte mig, säger hon.

Många svenskar känner redan igen henne som ankare på bland annat SVT:s Rapport och P3 Nyheter, men hennes släktingar i Irak har sett mindre av journalisten, föreläsaren och debattören Elaf Ali från Kristianstad.

Men när släktingarna hittade till hennes Instagramkonto dröjde det inte länge innan hon fick veta det.

– De har hittat bilder där de anser att jag är alldeles för lättklädd för att vara en irakisk tjej och skickat till min pappa som att han ska stå till svars för det. För det är så hederskulturen ser ut. Som om jag har gjort något dåligt, säger hon. 

Berättade på sociala medier

Släktingarna tog kontakt med hennes pappa på söndagen och under dagen har Elaf Ali berättat om det som hänt på Twitter och Instagram.

Hon skriver att pappan fått höra att de inte ”trodde detta om din dotter”.

– Det var flera bilder de reagerade på. Den som de tyckte var värst var en bild där man såg benen och där jag hade ett linne på mig. Syns låren tycker de att det är samma sak som att könsorganet syns. I deras ögon är det som att man är naken, säger hon.

– De ser lättklädda bilder och tycker att jag är en dålig tjej. Jag blir bara extremt frustrerad och ledsen.

https://twitter.com/ElafAli__/status/1178225686210842624

”Skämdes när jag var liten”

Elaf föddes i Irak och flyttade till Sverige som 4-åring, men hon säger att hederskulturen fortfarande gör sig påmind – som i det här fallet.

– Jag tror att många svenskar inte förstår. Bara för att man kommer till Sverige så försvinner inte hederskulturen plötsligt och man kan börja leva fritt, för släkten i hemlandet fortsätter ha koll och vill inte att man ska förändras.

Hon framhäver att hennes pappa står bakom henne och att de har en god relation.

– När jag var liten skämdes jag och ville inte erkänna att jag var annorlunda än mina etniskt svenska klasskamrater. Att erkänna att man är utsatt för hederskultur betyder också att man måste ”sälja” ut sin familj, och det är inte helt enkelt.

– Jag vet att hederskulturen aldrig tar slut eftersom jag har valt att inte kapa banden till min familj. Jag älskar min familj. Så länge jag har familjen kommer släkten på köpet. Och så länge de finns i bilden kommer jag aldrig att bli hundra procents fri från hederskulturen.


LÄS MER: Elaf Ali: Vem vill erkänna att man är fängslad i ett fritt land?


Skrev ett svar på Instagram

I stället för att ge efter för släktingarnas kommentarer och kritik valde Elaf Ali att slå tillbaka. I ett inlägg på Instagram vände hon sig direkt till dem:

”I Sverige bär vi shorts och kortärmat när det är varmt. Det betyder inte att jag är en dålig tjej eller att min pappa borde skämmas över mig”, skriver hon bland annat i inlägget.

Hon berättar:

– Det roliga är att jag egentligen är emot att lägga upp snygga bilder på mig själv, för jag vill inte lägga fokus på utseende. Men jag bestämde mig för att köra öppet konto och göra det ändå, för att det är exakt det som jag inte får göra.

– Det är ett statement från mig till dem. Ni äger inte mig och ni kontrollerar inte mig.

https://www.instagram.com/p/B2_w-uECuT-/?igshid=159cdb2sfd9do
Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!