Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De rånade 87-åring – fångades på film

Den gamla damen behövde hjälp att ta ut pengar från bankomaten. Då erbjöd sig den 18-åriga killen att hjälpa till.

Någon timme senare rånade han och en jämnårig kamrat den 87-åriga kvinnan på kortet, som de sedan tömde på pengar. Kvinnan skadades svårt under rånet.

Men både när männen lurade kvinnan på kortkoden och när de tömde kortet efter rånet fastnade de på film.

Nu döms de till fängelse för grovt rån och rånförsök.

Rånet av den värnlösa damen var kallt uträknat och brutalt. De båda 18-åringarna var i behov av pengar och bestämde sig för att begå rån för att lösa situationen. Utanför en bank i Malmö erbjöd sig en av 18-åringarna att hjälpa en 87-årig kvinna som på grund av sin reumatiska sjukdom i händerna inte kunde ta ut några pengar.

Mannen berättar i förhör hur han förmådde kvinnan att ta ett kontoutdrag och på så vis fick han kännedom om att hon hade 80 000 kronor på kontot. När kvinnan sedan tog ut pengar, pengar hon skulle köpa en present till sin dotter för, stod 18-åringen bredvid och spanade in kvinnans kortkod.

Flera frakturer

De unga männen förföljde sedan kvinnan i flera timmar. Vid kvinnans bostad lyckades en av dem lura ner kvinnan till bottenplanet där den andre mannen väntade. Tillsammans stal de sedan hennes väska. I samband med rånet föll den värnlösa äldre kvinnan mycket illa och fick bland annat frakturer i ena armbågen och i höften.

Efter rånet tömde rånarna hennes konto på 58 000 kronor. Männen köpte bland annat cigaretter för 20 000 kronor och telefonkort för 27 000 kronor.

De båda 18-åringarna erkänner i huvudsak men nekar till att ha slagit kvinnan.

Rätten anser att rånet präglats av planering och förslagenhet och att männen var hänsynslösa. "De har agerat tillsammans och de har lagt in den avgörande stöten i direkt anslutning till hennes egen bostad, ett ställe där var och en ska kunna känna sig trygg", skriver tingsrätten i domen.

De båda 18-åringarna är tidigare dömda för liknande brottslighet. Nu döms männen till två år och fyra månaders fängelse respektive två år och sex månaders fängelse för grovt rån mot den 87-åriga kvinnan.

I domen ingår även ett rånförsök mot en butik och åtalspunkter för bland annat bedrägeri och narkotikabrott.

 

Med ett kraftfullt hugg högg en av de unga rånarna en kniv i kassadisken. Men kvinnan som de skulle råna jagade i väg dem med en käpp. Några dagar senare rånade 18-åringarna en 87-årig kvinna på 58 000 kronor och lät henne ligga i trappuppgången med frakturer.Foto: Polisen
Lite mer än en månad efter brottet greps och anhölls 18-åringarna.Foto: Per Wissing