Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De misstänkta för fakturafusket nekar

Foto: Lasse Svensson

MALMÖ. Alla de tre utpekade huvudmännen nekade till brott när  rättegången inleddes mot de misstänkta i fakturamaffian bakom bolaget  118 108. Säkerhetssalen på rättscentrum i Malmö var fylld till  bristningsgränsen med de 22 åtalade, deras advokater och tre åklagare.  En före detta säljchefen i 118 108 medgav en sak - att marknadsföringen  stundtals varit aggressiv. Men att det inte är olagligt.
-Man har  ljugit och bedragit i samband med försäljningssamtalen vilket vi ska  visa, sa kammaråklagare Bo Albrektsson under förmiddagen.

De är framför allt äldre och pensionerade ensamföretagare som råkat ut för bolaget. Cirka 70 av dem ska höras och de kan troligen intyga den saken. Åtskilliga av dem har i förhör med polisen beskrivit närmast skräckartade upplevelser där de fallit i gråt när telefonförsäljare från 118 108 hotat att dra dem inför kronofogden och tingsrätt om de inte betalar för något de aldrig beställt. Några av de samtalen ska spelas upp i tinsgrätten.
1181 108 har sålt en form av internetannonsering vars värde åklagarna har ifrågasatt.
-Det är luft, anser kammaråklagare Bo Alrbektsson som lett förundersökningen tillsammans med Anna Palmqvist.


Tre ansvariga

Åklagarna anser att framför allt tre personer är ansvariga. Den 21-årige verkställande direktören, bosatt i Lund, och hans två kompanjoner - en 22-åring och en 26-åring. Alla tre är häktade och har varit det sedan januari år.
21-åringen har konsekvent nekat till brott och har genom sin försvarare menat att han inte förstått vad de innebar när han blev verkställande direktör. En av de utpekade huvudmännen medgav i dag genom sina advokat att man kanske gått lite hårt fram mot en del personer.
-Marknadsföringen har stundtals varit aggressiv men det är inte olagligt, förklarade mannens advokat.


Grovt bedrägeri

Åtalet gäller grovt bedrägeri på cirka 4 miljoner kronor och försök till grovt  bedrägeri på cirka 21 miljoner kronor.
Åklagarna vill att domstolen ska döma varje enskild försäljare som medansvarig för alla de misstänkta bedrägerier som begåtts på de två kontor som bolaget haft. Först hade man kontor i Löddeköpinge och senare i Helsingborg.
-De som är på plats är att likställa med personer som går in i ett hus för att begå inbrott. Man ljuger och bedrar i samband med försäljningssamtalen och alla bidrar till att de här pengarna kommer in i bolaget. Det är ungefär samma sak som ett gäng inbrottstjuvar som delar upp sake på olika sätt. Alla skall fällas på ansvar på samma sätt, ansåg Bo Albrektsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!