Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De kämpar för rätten att bära slöja: "Inget tvång"

Khaula Khan har tillbringat dagen med att berätta om slöjan för nyfikna Malmöbor. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
World hijab day är ett internationellt initiativ för att uppmärksamma slöjan. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Slöjor av alla möjliga sorter. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP

Över hela världen bär miljontals kvinnor den islamska huvudsjalen hijab och 1 februari firas "World hijab day".
Kvinnoorganisationen i Ahmadiyya muslimska församling vill motverka fördomar som finns mot kvinnor som bär hijab.

– Kvinnan ska kunna klä sig precis som hon vill, säger Khaula Khan, Malmö.

I det kalla februarivädret står ett gäng kvinnor uppställda på Gustav Adolfs torg i Malmö. De kommer från kvinnoorganisationen i Ahmadiyya muslimska församlingen i Malmö och är på torget för att uppmärksamma World hijab day – framför allt hoppas de kunna slå hål på de fördomar som finns.

– Vi är här för att visa att väldigt många av oss väljer det här plagget själv och inte av tvång, säger Khaula Khan, en av representanterna för evenemanget.

Från klockan 12 på torsdagen har kvinnor ur den muslimska församlingen haft sitt bås uppe. Där kan nyfikna förbipasserande ställa frågor eller testa hur det är att ha på sig en slöja.

– Det har varit väldigt många glada människor som kommit till oss och det har känts väldigt värmande. 

"Får blickar"

Hon tycker att människor i Sverige generellt är öppna och visar förståelse, speciellt i Malmö.

– Men ibland får man blickar och ofta tror människor att man inte kan språket men det är därför vi står här i dag, för att motverka fördomar. 

Människor ha kunnat prova slöjor i båset. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

 

Kvinnorna hoppas kunna motverka bilden av att muslimska kvinnor bär slöja av tvång. Det finns lika många anledningar till att bära hijab som det finns personer som bär dem men för Khaula Khan gör den att hon känner sig komplett.

– Jag känner mig säker när jag har har på mig hijab. Det är ett skydd och min identitet. Jag kan fokusera på det som är viktigt och behöver inte tänka på hur jag ser ut och det ytliga. När jag har den tänker jag på hur jag är, inte vad jag är.

Tar avstånd för tvång

Hon säger att hon dock har förståelse för att det finns fördomar och att människor reagerar när kvinnor tvingas bära slöja.

– Tyvärr förekommer det ju tvång där ute. Det är något som vi tar starkt avstånd ifrån. Kvinnan ska kunna klä sig precis som hon vill. Vad man vill ta av sig eller vad man vill ha på sig ska man välja helt själv.

– Att en kvinna har slöja behöver inte betyda att hon är en godare muslim i Guds ögon. Det är ens goda handlingar som gör en till den människa man är, inte ens klädstil, säger Khaula Khan.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!