De hotar, förstör och smiter med pengarna

Här bor de kriminella asfaltläggarna – lever lyxliv på Irland

Lars-Åke, 71, i Malmö blev lurad av dem. Liksom 75-årige Lars i Växjö. En 84-åring i Skurup. En 92-årig kvinna i Skanör. Och många, många andra.

De så kallade asfaltläggarna är tillbaka i Sydsverige, varnar polisen på Facebook.

De lurar villaägare att betala dyrt för uselt arbete – och kan bli väldigt hotfulla.

Polisen benämner de här bluffmakarna ”oseriösa hantverkare och asfaltsarbetare” och går sedan flera år ut med en varning för dem varje vår.

I år kommer de tidigt eftersom vintern i stort sett uteblivit. Polisen i Skåne gick ut med en varning i fredags.

Söker ofta upp äldre

”Oseriösa hantverkare och asfaltsarbetare har de senaste veckorna börjat dyka upp i Skåne. Ofta åker de runt i bostadsområden och letar efter lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. De söker ofta upp äldre personer, eftersom dessa ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare.”

Asfaltsläggarna lämnade till och med kvar de gamla plankorna i Lars-Åkes trädgård när de drog i väg.
Foto: BERI ZANGANA
Resultatet var en enda röra trots att hantverkarna fått Lars-Åke att punga ut med 200 000 kronor.
Foto: BERI ZANGANA

Det har varit precis likadant varje år i vart fall sedan början av 2000-talet. Irländska så kallade travellers kör in på villagator och låter trevliga yngre män knacka på i husen.

Erbjuder billigt arbete

De erbjuder villaägaren att asfaltera garageuppfarten billigt, eller något liknande renoveringsarbete – måla vindskenor, byta söndriga takpannor, foga om skorstenen.

71-årige Lars-Åke i Malmö blev lurad härom året. Irländarna skulle fixa gaveln på hans hus, byta panel och måla två strykningar för 25 000 kronor.

Jobbet växte, till slut hade Lars-Åke betalat 200 000 kronor – men jobbet blev aldrig klart. Hans polisanmälan blev nedlagd.

Männen spikade rakt genom Lars-Åkes altandörr.
Foto: BERI ZANGANA
Målningsarbetet blev minst sagt amatörmässigt utfört.
Foto: BERI ZANGANA

75-årige Lars i Växjö gav de hotfulla männen 3 000 kronor för att de skulle laga hans veranda som de själva hade fördärvat. De tog pengarna och försvann.

Takpannor för 140 000

En lite förvirrad 84-årig man i Skurup lurades att beställa byte av takpannor för 140 000 kronor. Hans dotter och svärson lyckades sätta stopp för det tricket.

I Skanör gav en 92-årig kvinna 6 000 kronor till männen för att de skulle köpa material till att laga hennes tak. De körde i väg och kom förstås aldrig tillbaka.

”Undvik att bli lurad. Tacka tydligt nej till erbjudandet. Sök hellre själv upp företag när du behöver anlita hjälp. Betala aldrig i förskott ”, skriver polisen på Facebook.

”Ta gärna registreringsnummer på deras arbetsfordon så att vi kan kontrollera dessa personer och deras förehavanden.”

Polisens råd – så undviker du att bli lurad:

Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.


Källa: polisen.se

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!