Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De hemliga detaljerna bakom drömbröllopet

FRÅN ARKIVET. Mette Frederiksen sjunger med i danska allsångs-tv-programmet under coronakrisen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen gifte sig i hemlighet med sin kärlek filmfotografen Bo Tengberg.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bland annat tvingades hon panikbeställa klänningen.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN

När Danmarks statsminister Mette Frederiksen under onsdagen gifte sig med filmfotografen Bo Tengberg var det efter mycket hysch-hysch

Datumet byttes flera gånger – och när det väl var dags blev det plötsligt bråttom med förberedelserna. 

– För två veckor sedan kom Mette och frågade om vi kunde göra klart klänningen snabbt, säger designern Grith Rahbeck.

Det var i december 2017 som den 55-årige Bo Tengberg berättade för Mette Frederiksen, 42, att han ville gifta sig med henne. Det skedde i Kullabergs naturreservat, på den skånska sidan av Öresund. 

– Jag gick inte ner på knä, men det var under väldigt romantiska omständigheter, det är en helt otroligt vacker plats, sa Bo Tengberg i samband med att förlovningen offentliggjordes. 

Sedan dess har paret bråkat med verkligheten om att få till ett bröllopsdatum. Först kom ett val i vägen. Sedan drabbades världen av coronakrisen. När de väl hittade ett datum blev det bråttom. För bara två veckor bad Mette sin stylist Grith Rahbeck att göra klart bröllopsklänningen. 

– Vid den tidpunkten behövde vi först beställa hem tyg från London och bestämma oss för en design, säger Grith Rahbeck som arbetar som kostymör på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. 

Både Mette Frederiksen och designern Grith Rahbeck var mycket nöjda med klänningen. Här ankommer statsministern kyrkan tillsammans med sin far Flemming Frederiksen.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

”Inte för utmanande”

De hade pratat om klänningen en längre tid så Grith Rahbeck visste vad den danska statsministern var ute efter. 

– Det var viktigt för Mette att klänningen inte skulle vara för utmanande. Den skulle vara värdig en statskvinna men samtidigt en vacker brudklänning, men den här är speciellt för Mette.

Grith Rahbeck var med i Magleby Kirke och hjälpte Mette med att fixa det sista med håret och att få ordning på kläderna. Ändå hade den danska statsministern lite problem. 

– Det här är jag inte speciellt bra på, sa hon när hon nästan snubblade i det långa släpet. 

Den danska statsministern sken när hon kom ur ur kyrkan – nygift. I handen höll hon en bukett som bestod av danska sommarblommor som hade plockats vid vägkanten. 

– Jag har aldrig sett henne så lycklig, sa vännen och kollegan Pia Olsen Dyhr efter bröllopet. 

 

TV: Den danska gränsen har öppnat för skåningar

Alice och Josefin är två av alla skåningar som nu har möjlighet att åka över till Köpenhamn.