Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De har skapat unik glass för alla med ilande tänder

Gastronomistudenten Anna Sjöholm och Peter Svanberg har uppfunnit en glass som personer med ilningar i tänderna kan äta.
Foto: Johanna Olofsson
All glass på Köld i Malmö görs på rena råvaror och utan tillsatser.
Foto: Johanna Olofsson
Pinnglassen Coldish tar lång tid på sig att smälta och kan ätas vid en högre temperatur än vanlig glass, vilket gör den perfekt för personer med ilningar i tänderna.
Foto: Stellan Stephenson

De har tagit fram en pinnglass som personer med ilningar i tänderna kan äta. 

Att det blev just Malmöföretaget Köld som kom att stå för receptet har de gastronomistudenten Anna Sjölund att tacka.

– Det var en lycklig händelse att vi fick projektet och att Anna ville praktisera här, säger Peter Svanbergs som driver glassföretaget Köld.

Det är tryckande hett i Malmö. Glassugna kunder i alla åldrar ramlar in på Köld på Friisgatan i Malmö för att söka svalka och smaksensationer. 

– Vi försöker hitta inspiration från allt utom den traditionella glassbranschen för där händer inte så mycket. Och allt är för sött, säger Kölds ”chefsglasstronom” Peter Svanberg.

Han har just anlänt till butiken från fakturabetalningar på hemmakontoret. Efter många år som civilekonom och affärsutvecklare sadlade Peter om och startade tillsammans med Alex Wesolowski 2015 Köld. 

Först en popup-butik på Södertull, året efter en butik i gallerian Mitt Möllan på Claesgatan i Malmö. Under pandemiåret gjorde de sedan tvärtemot många andra företag och öppnade ytterligare två butiker, på Tessins väg och så Friisgatan. 

Anna Sjöholm och Peter Svanberg mixtrar ihop en glassblandning i Kölds kök.
Foto: Johanna Olofsson
Glassarna på Köld kryddas med allt från fänkål till rosépeppar. – Det viktiga är att smakerna gifter sig i munnen, säger Peter Svanberg på Köld.
Foto: Johanna Olofsson
Eftersom glassarna tillverkas i butik på naturliga råvaror så kostar de lite extra.
Foto: Johanna Olofsson

Pandemin ändrade praktikplanerna

Bakom glassdisken står Anna Sjöholm som extrajobbar på Köld under sommaren. Anna går gastronomiprogrammet på Kristianstad universitet och det var under hennes fyra veckors praktik på Köld som den ilningsfria glassen labbades fram. 

– Tanken var inte att jag skulle praktisera med produktutveckling utan miljö och hälsa. Men pandemin ställer till det och då får man tänka utanför ramarna, säger Anna Sjöholm.

Beställningen på glassen kom från tandhygenjätten Sensodyne. Innan de vände sig till Köld hade de fått nobben från flera stora glassföretag.

– De ringde och sa ”det här vill väl inte heller ni göra”. Då blev jag triggad och sa – jag kan faktiskt försöka, berättar Peter Svanberg.

Anna Sjöholm sommarjobbar nu hos Peter Svanberg innan hon återgår till studierna på gastronomiprogrammet på Kristianstad universitet. Det var under hennes praktik i våras som hon labbade fram Kölds ilningsfria pinnglass.
Foto: Johanna Olofsson
I höst börjar Köld själva tillverka Coldish. – När den här hysteriska sommarsäsongen är över ska vi handstöpa ett antal pinnglassar och kanske ha en kula också så att folk kan få känna hur lång tid det tar innan den smälter, säger Peter Svanberg.
Foto: Johanna Olofsson

Ilningsfria glassar finns redan i bland annat Japan. Peter visste att de innehöll polyfenol, men ingenstans fanns ämnet att finna.

– Då sökte Anna praktik och undrade om vi hade något spännande projekt på gång. Det var perfekt tajming, säger Peter Svanberg. 

Polyfenol finns naturligt i jordgubbar och efter några veckor i köket på Köld hade Anna Sjöholm laborerat fram den perfekta glasspinnen.

– Den är ju kall som en glass men inte isig. Och den kan ligga framme i en timme utan att smälta, säger Anna Sjöholm. 

Sensodyne tillverkar nu pinnglassen under namnet Coldish i fem europeiska länder. Köld själva kommer att göra glassen först i höst – under högsäsongen hinner de inte.

Men Kölds Peter Svanberg funderar redan på nya glassuppfinningar.

– Du kan lägga i protein. Eller bipollen som har en massa antibakteriella egenskaper, superbra för tarmarna! Men det viktigaste är att glassen är god. 

Detta är pinnglassen Coldish

Pinnglassen Coldish är en helvegansk blandning av jordgubbar, blåbär, sjögräs, tapoikamjöl och pektin. Den kan ligga framme en timme i rumstemperatur utan att smälta och håller flera timmar i kylen. 

Temperaturen på vanlig glass är vanligtvis minus 18 grader. Pinnglassen Coldish blir efter 45 minuter i rumstemperatur runt en grad och lämpar sig därför för personer med problem med ilningar i tänderna. 

Idén till glassen uppkom efter att Sensodyne gjorde en enkätundersökning med drygt 6000 svenskar. Den visade att 46 procent av de tillfrågade någon gång drabbats av ilande tänder och att 27 procent ibland avstår från att äta glass på grund av ilningar i tänderna.