De gör skånsk komedi för en spottstyver

SNABB FIKA. Allt går undan - även matintaget. Här tar Ahnna Rasch några rappa tuggor i samspråk med producenten Fredrik Ollerstam.
Foto: Lasse Svensson

MÖLLE. En långfilm gjord på tio dagar med ett kostnadstak på 100 000 kronor.

Prisbelönade Malmöregissören Antonio Tubléns, 42, nya komedi "LFO" stavas lågbudget - just nu pågår de intensiva inspelningarna i ett hus i Mölle.

- Det är som att vara på ett charmigt kollo, säger före detta Hollywood-skådespelaren Ahnna Rasch, 43, en de med­verkande i filmen.

I en liten tvåplansvilla i Mölle löper tjocka elkablar genom rummen. Lampor, stativ och monitorer samsas på ett fåtal kvadratmeter. "Tystnad och varsågoda!", ropar någon och alla fryser till is.

Här spelar regissören Antonio Tublén, 42, in komedin "LFO" under tio dagar. När Kvällsposten besöker inspelningen är teamet inne på sin åttonde dag.

- Det är en jäkligt intensiv produktion. Men jag gillar det. Jag fick ny energi av det här projektet. Jag blev väldigt inspirerad och har fått en kreativ tändning. Det är spontant och rakt på sak, säger Antonio Tublén, som för några år sedan slog igenom med komedin "Original". En film som plockade hem priser på stora festivalen Shanghai international film festival.

"Snabbt och intensivt"

Nya "LFO", som handlar om en man ensam man som lär sig att hypnotisera, är en del av satsningen "En sexa Skåne". Projektet görs på initiativ från S:t Knutsgruppen som består av filmskapare i Malmö.

Sex långfilmer ska spelas in under kort tid med ekonomiskt stöd från Film i Skåne. Budgeten ligger på 100 000 kronor per film.

- Vi i S:t Knutsgruppen pratade om problematiken med att göra film, alla processer man måste gå igenom. Vi ville göra något snabbt och intensivt med små medel. Emotionell budget i stället för finansiell. Film i Skåne sa ja direkt, säger Antonio Tublén, vars flickväns pappa bor i huset som inspelningen sker i.

Hollywood-skådis

I en av rollerna i filmen syns Ahnna Rasch, 43. Hon flyttade till Hollywood redan som 18-åring - men återvände till Sverige och Lund för några år sedan. - Jag tycker att det är underbart att jobba så här. Jag tror verkligen på filmen. Det är en lågbudgetproduktion, men det betyder inte att det blir en lågbudgetfilm rent kvalitetsmässigt.

Ahnna Rasch beskriver "LFO" som en "underhållande och galen film".

Snabba ryck vid klippbordet

- Och hela den här grejen känns som att vara på ett charmigt kollo. Vi spelar in långa dagar, vissa sover över i huset och vi blir som en enda stor familj, säger hon.

När inspelningen av "LFO" är klar återstår klippningen - en process som också kommer att gå undan.

- Jag ska sova i två dagar, sedan sätter jag mig vid klippbordet. Efterproduktionen ska vara snabb. Och när filmen är klar vill jag så klart att den får spridning. Jag hoppas att den får visningar på filmfestivaler, det vore väldigt roligt, säger Antonio Tublén.

Alla sex filmerna i projektet "En sexa Skåne" kommer att ha en gemensam premiär hösten 2013.

En sexa Skåne

Sex långfilmer produceras 2012-2013 i Skåne. Projektet görs på initiativ från S:t Knutsgruppen som består av filmskapare i Malmö.

Medlemmar i S:t Knutsgruppen är Peter Wirén, Anna Lönn Franko, Nina Walderborn, Antonio Tublén, Maciej Kalymon, Lisa Fjellman, Henrik Möller och Andreas Lindergård.

Film i Skåne stöder ekonomiskt med totalt 720 000 kronor. Budgeten per film ligger på 100 000 kronor. Film i Skåne har beslutat att investera i projektet för att främja kreativiteten och återväxten inom den skånska filmbranschen.

I "LFO", som regisseras av Antonio Tublén, medverkar Patrik Karlson, Joannaa Iza Tschig, Ahnna Rasch, Per Löfberg, Erik Börén, Björn Löfberg Egnér, Lukas Loughran samt statister. Alexander Brøndsted är fotograf/producent, Fredric Ollerstam är producent och Linus Eklund är fotograf. I teamet finns även Marcus Nobreus (B-foto/gaffer), Caroline Drab (inspelnings ­ ledare) och Samir Dounas (ljud).

För 100 000 kr i filmvärlden...

...får du en halv sekund av "Pirates of the caribbean - vid världens ände", världens dyraste film som hade en budget på omkring 2 miljarder kronor.

... finansiera trettio sekunder av musiken i "Terminator 3: Rise of the machines". Totalt kostade musiken i filmen omkring 13 miljoner kronor - spritt över 21 låtar.

... kan du betala fyra procent (!) av den kaffenota som produktionsteamet lämnade efter sig under inspelningen av storfilmen "The Hobbit". Vad notan landade på? Runt 2,5 milj ­ o ­ ner kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!