Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De förstod direkt – det gick inte att rädda fler

Teorin: Därför kraschade Lars Vilks bil (Reportage från 10 oktober).
Polisens tekniker vid olycksplatsen
Foto: JENS CHRISTIAN
Konstnären Lars Vilks.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

När räddningstjänsten kom fram till den svåra olyckan i Markaryd stod det tidigt klart att bara lastbilschaufförens liv skulle gå att rädda.

Det framgår i räddningstjänstens rapport om olyckan.

– Vi fick en överblick över allvaret i händelsen på plats ganska snabbt, säger Anders Johansson, räddningschef i Markaryd.

Redan innan räddningstjänsten larmades hördes höga smällar från E4:an in till Markaryd. När räddningstjänsten var på väg till platsen visste de, genom samtalen till SOS, att en personbil av okänd anledning kommit över mittvajern och därefter krockat med en långtradare. 

– Vi förstod allvaret redan innan vi kom fram, berättar Anders Johansson, räddningschef i Markaryd.

På plats, tio minuter efter olyckan, inträffat stod det tidigt klart att det inte gick att rädda livet på Lars Vilks och de två poliser som satt i bilen, något som Smålandsposten var först med att berätta.

Smällde 

Räddningsledaren beskriver i rapporten att det vid tillfället ”brinner mycket kraftigt” och att personbilen satt fast under lastbilen. 

”Det smäller även till kraftigt från branden ibland”, skriver bland annat räddningsledaren i rapporten. 

Enligt SOS Alarms händelserapport försökte personer på plats få ut lastbilschauffören. 

I en anteckning från SOS Alarm står: ”Ser folk försöka ta sig in i hytten ej sett chauffören ta sig ur. Försöker att släcka med brandsläckare. Ryker kraftigt.” 

Lars Vilks och två livvakter dog i olyckan. Lastbilschauffören skadades allvarligt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Koncentrerade sig på lastbilschauffören 

Lastbilschauffören satt fastklämd i förarhytten och brandmännen använde stora mängder vatten för att försöka dämpa branden så att han kunde tas ut ur fordonet.

– Vi fick en överblick över allvaret i händelsen på plats ganska snabbt och koncentrerade oss på att få upp lastbilschauffören och släcka branden, säger Anders Johansson, räddningschef och fortsätter: 

– Att vi kunde rädda lastbilschauffören var fantastiskt, då det där fanns hög värmepåverkan. 

När branden var släckt ville räddningstjänsten ta ut kropparna ur bilen, men stoppades av polisen eftersom de då skulle inleda en teknisk undersökning. 

”När branden är släckt vill vi börja ta ut kropparna från personbilen men vi fick avbryta detta på grund av att vi fick order av polisen att vi inte fick röra något på platsen. Vi avvaktade i flera timmar innan vi fick påbörja detta arbete”, skriver en räddningsledare i rapporten. 

Krisstöd

Räddningschefen menar att de inte hade gjort någonting annorlunda om samma grej hade inträffat i dag. 

– Vi har granskat och vår bedömning att vi hade gjort likadant igen, säger räddningschef Anders Johansson. 

En timme efter olyckan fick ledningen, längre bak i räddningstjänstens organisation information om vilka det var som omkommit i trafikolyckan. 

– Det gjorde inte att vi arbetade på något annat sätt. Det låter hemskt att säga att en räddningsinsats har gått bra när tre personer har avlidit. Men all samverkan med polis, ambulans och Trafikverket gick jättebra, säger Anders Johansson. 

I rapporten tas upp att det fanns vapen och ammunition på platsen, men att räddningstjänsten fick direktiv av polisen hur de skulle bete sig kring dessa. 

”Det fanns en risk med detta men enligt polisen var den liten. Däckexplosioner påvisades under insatsen att de kunde förekomma”, står i rapporten. 

Efter händelsen har de som arbetade med olyckan fått krisstöd.

– Det är omfattande och kommer att fortsätta framöver. Händelsen har givet vis varit en stor påfrestning för alla medarbetare som var på plats, säger Anders Johansson. 

Polisen utreder nu vad som kan ha föranlett händelsen. På platsen hittades däckrester som skulle kunna tyda på en däckexplosion, enligt polisen som också gått ut med att inget tyder på att det var något annat än en olycka.

Lars Vilks och två livvakter dog. Lastbilschauffören skadades allvarligt. 

Sista filmen på Vilks innan olyckan

Vännen filmade Vilks i konstverk som simulerade bilkrasch: ”Kusligt när jag ser den i dag”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!