Morona Labergue och Magnus Österström förlorade sin lille son under förlossningen. Foto: PrivatMorona Labergue och Magnus Österström förlorade sin lille son under förlossningen. Foto: Privat
Morona Labergue och Magnus Österström förlorade sin lille son under förlossningen. Foto: Privat
Paret har anmält förlossningsavdelningen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: LASSE SVENSSONParet har anmält förlossningsavdelningen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: LASSE SVENSSON
Paret har anmält förlossningsavdelningen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: LASSE SVENSSON
"Det var mitt första barn och det är jättesvårt att acceptera", säger Morona Labergue. Foto: Privat"Det var mitt första barn och det är jättesvårt att acceptera", säger Morona Labergue. Foto: Privat
"Det var mitt första barn och det är jättesvårt att acceptera", säger Morona Labergue. Foto: Privat

De förlorade sitt barn – och måste betala förlossningen

Publicerad

Morona Labergue och Magnus Österström förlorade sin lille son under förlossningen.

Nu måste de betala länssjukhuset i Kalmar för förlossningen.

– Det här var mitt första barn och det är jättesvårt att acceptera det som hänt, säger Morona Labergue.

Det var i början av maj som Morona Labergue och Magnus Österström från Färjestaden åkte in till förlossningskliniken vid länssjukhuset i Kalmar. 

Men deras pojke dog direkt efter födelsen, något som SVT Nyheter Småland var först med att berätta om.

– Allting var jättebra tills vattnet gick. Då kom det lite avföring i vattnet, och då skulle de ha hämtat läkare, vilket inte skedde, säger Magnus Österström.

Han menar att fler fel begicks av vårdpersonalen – och allting slutade med att parets lilla pojke avled. Paret har också anmält sjukhuset till IVO, inspektionen för vård och omsorg, för behandlingen under förlossningen.

Magnus: "Vi vaknar och gråter"

Den senaste månaden har varit en katastrof i Morona Labergues och Magnus Österströms liv.

– Fysiskt sett är jag okej, men inte mentalt. Det här var mitt första barn och det är jättesvårt att acceptera det som hänt. Väldigt traumatiskt, säger Morona Labergue.

Hennes man säger att det har varit en "tuff tid".

–  Vi har mått skit. De här två senaste veckorna har varit för jävliga. Vi vaknar på natten och gråter. Och ja, vi gråter under dagen också. Det här kommer verkligen att ta tid att bearbeta, säger Magnus Österström.

Foto: Privat

Förutom att paret hanterar sorgen och smärtan efter att ha förlorat sitt barn, måste de sannolikt också betala för förlossningen. 

– Jag vet inte vad som gäller. Vi har inte hört ett ljud från sjukhuset, säger Magnus Österström.

Paret visste redan före förlossningen att de skulle bli betalningsskyldiga, eftersom Morona Labergue som är från Filippinerna inte fått sitt uppehållstillstånd ännu. Landstinget kan därför komma att kräva paret på runt 70 000 kronor för förlossningen. All vård under graviditeten har de också fått betala själva. 

Men efter att sjukhuset, enligt parets uppfattning, gjort flera fel under förlossningen känns betalningskravet "orimligt".

– Jag tycker att det är löjligt, rent ut sagt, säger Magnus Österström.

Landstinget utreder ärendet

Ett sista hopp är att sjukhuset låter saken bero. Gunnel Lindell som är verksamhetschef på förlossningen i Kalmar säger till SVT Nyheter Småland att man ska titta över ärendet, och att inga fakturor skickas ut under utredningstiden.

– Vi bestämde oss för att ta frågan på ett högre plan och utreda ärendet eftersom situationen är som den är. De närmaste veckorna bör vi kunna lämna besked till familjen om hur det blir med betalningen, säger hon till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag