Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De flesta på äldreboende har nu erbjudits vaccinet

Nästan alla på skånska äldreboenden har nu erbjudits den första sprutan med vaccin mot covid-19, meddelade Region Skåne på tisdagen.

– Vaccinationerna löper på bra, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, i ett pressmeddelande.

Men regionen har fått problem med vaccinleveranserna den senaste veckan.

Sedan Region Skåne satte i gång med vaccinationerna i slutet av förra året har 34 000 vaccindoser levererats ut till den personal som sköter utdelandet av sprutorna.

89-åriga Karin Johannesson på Råå fick den första covid-sprutan den 27 december. Sedan har 34 000 doser delats ut.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
”Tyvärr har leveranserna svajat lite grand den senaste veckan”, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Efter att 89-åriga Karin Johannesson på Råå fått första sprutan den 27 december har nu boende och personal på de flesta av Skånes särskilda boenden för äldre erbjudits första dosen vaccin.

– Primärvården har gjort en fantastisk insats. Varje dos används och fler doser är på väg ut, säger Maria Landgren.

Äldreboendena kom först

Regionens prioritering har varit tydlig. Första gruppen som erbjuds sprutan är personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemsjukvård och omsorgsinsatser i hemmet.

Samtidigt vaccineras personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.

Dessutom ges första sprutan till vuxna som bor tillsammans med någon som har hemsjukvård och omsorgsinsatser.

Regionen kan inte uppge exakt hur många särskilda boenden som hunnits med hittills eftersom registreringen av beställning och utförda vaccinationer har viss eftersläpning.

Bara ett fåtal boenden kvar

Men det sägs bara handla om ett fåtal boenden som återstår, och dessa ska klaras av inom kort.

I ett andra skede ska övrig personal i hälso- och sjukvård och personer i riskgrupp, inklusive alla 70-plussare, erbjudas vaccin, enligt regionens plan.

Men den andra gruppen lär inte hinna börja vaccineras innan de först vaccinerade ska ha sin andra spruta – som ska ges cirka fyra veckor efter den första.

Doserna räcker just nu bara till dem som vaccinerades allra först.

– Tyvärr har leveranserna svajat lite grand den senaste veckan, men tack vare god planering och framförhållning har vi tillräckligt med doser för att kunna ge den andra sprutan till de som vaccinerades före årsskiftet, säger Maria Landgren.

TV: En gripen för knivattack på skola i Trelleborg 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!