"De boende drabbas hårdare av bomben"

Lotten Tenggren, 50, jobbar på kontor och har bott i huset tvärs över gatan sedan 2003. När bomben detonerade slungades hennes fönsterbräda av marmor rakt in i rummet och gick i flera delar.
Foto: Fotograf: Peo Möller

Lotten Tenggrens balkong vetter direkt mot Rättscentrum i Malmö. När bomben detonerade slungades hennes fönsterbräda av marmor rakt in i rummet och gick i flera delar.

– Rättspersonalen kan gå hem efter jobbet. Men vi som bor här intill är i fara dygnet runt, året runt, säger hon.

Lotten Tenggren, 50, jobbar på kontor och har bott i huset tvärs över gatan sedan 2003. När hon flyttade in fanns en stor, ljus öppen plats med parkering utanför fönstret, och ett nybyggt polishus en bit bort.

– Jag trodde det skulle vara tryggt att bo här. Det är så jag vill ha det, säger hon dagen efter bombattentatet.

– Men i morse gick jag en timme tidigare till jobbet för jag ville inte vara kvar hemma. Man känner sig ganska utlämnad som boende. Och värdet på bostadsrätten ökar väl inte heller, precis.

Lotten har läst på nätet att justitieminister Morgan Johansson (S) vill öka skyddet för personalen inom rättsväsendet.

– De är bara på sin arbetsplats i åtta timmar. Tio om de jobbar över, säger Lotten Tenggren.

– Men vi bor här. 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Mina föräldrar har också en lägenhet i det här huset. Vårt dagliga liv påverkas mer än de rättsanställdas arbetsliv. Varför ska jag behöva flytta på mig?

– En stor del av den tid vi är hemma rör vi oss precis där tryckvågen var som starkast. Förödelsen må vara stor på Rättscentrum men det är den för oss boende också. Vi är oskyldigt drabbade.

Lottens balkong måste först besiktigas innan hon får lov att gå ut på den igen. Blomsterlådorna ligger nervälta på golvet, jorden har runnit ut och ljusslingan är sönder. Inne i lägenheten ligger fönsterbrädan i tre–fyra bitar.

– Det var tur i oturen att det smällde en söndagskväll, säger hon.

– På lördagskvällar brukar jag vara ute med hunden just vid den tiden, elva–halv tolv.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!