Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De betalar fortkörares böter – "Totalt oetiskt"

Betala en abonnemangsavgift och slipp dina fortkörningsböter. Det är ett Kalmarföretags affärsmodell. Företagets ägare tycker inte att tänket uppmuntrar till fortkörning.
Foto: Robin Aron
Rättsexperten Sven-Erik Alhem är däremot kritisk till affärsidén.– Det är nästan i klass med bluffakturor, säger han till Kvällsposten.
Foto: Niclas Tilosius
Christoffer Jörntén, 22, gyminstruktör, Malmö.– Det låter helt för jävligt. Det är ju ingen moral i det. Men samtidigt kan jag förstå att folk tycker att det är en skön tjänst, böter är ju mycket dyrare.
Foto: Sara Strandlund
Charlotta Andersson, 39, jobbar inom hotell- och restaurang, Rikard Andersson, 41, yrkeschaufför, Isabell, 7, Sjöbo.Charlotta: – Vi hade nog inte varit intresserad av en sådan tjänst, den är nog mer användbar när man är yngre.Rikard: – I dag är det så mycket hastighetskontroller överallt så man måste hålla hastigheten. Jag skulle aldrig köpa en sådan tjänst.
Foto: Sara Strandlund
Marina Andersson, 51, socialsekreterare, Oxie.– Det låter klyddigt, jag vill ha koll på mina räkningar och skulle inte tycka om att skicka i väg en bot till en annan part. Jag har själv aldrig fått böter, jag håller hastigheterna.
Foto: Sara Strandlund

KALMAR. Betala en abonnemangsavgift och slipp dina fortkörningsböter. Det är ett Kalmarföretags affärsmodell. Företagets ägare tycker inte att tänket uppmuntrar till fortkörning – men rättsexperten Sven-Erik Alhem kallar det "totalt oetiskt".

– Det är nästan i klass med bluffakturor.

Tjänsten som företaget Don't worry Sweden AB erbjuder heter Safespeed, och går ut på att en person som tecknar ett abonnemang kan få upp mot tre fortkörningsböter om året betalade av företaget.

Kostnaden för abonnemanget är 485 kronor om året. Men det finns en del krav som måste uppfyllas: tjänsten gäller till exempel på vägar där hastighetsbegränsningen är mellan 70 och 120 kilometer i timmen. Och för att företaget ska betala boten får inte fortkörningen ha varit mer än 30 kilometer i timmen.

Enligt ägaren Anders Jakobsson utnyttjas tjänsten av "tusentals människor", främst i Sverige men även av några i Danmark.

– Det är väldigt blandat. I början hade vi framför allt unga män i 18-20-årsåldern men nu är det mer spritt. Den äldsta är 85 år tror jag, säger han.

Lek med ord

Tjänsten är helt laglig, men Finansinspektionen är kritisk till att Safespeed och liknande erbjudanden som ger sken av att vara en sorts försäkring, när det i själva verket handlar om tjänster.

– Det är en kvalificerad lek med ord. Man invigs i tron att de har med försäkringar att göra. De använder liknande begrepp och hänvisar till villkor, säger verksamhetsområdeschefen Åsa Larson till Barometern.

Motverkar lagstiftningen

Rättsexperten Sven-Erik Alhem har fått liknande reklamerbjudanden och säger att han "blir lika förbannad varje gång".

– Det motverkar alla former av vad lagstiftningen vill. Det är i klass med bluffakturor, eftersom det lurar en att inte tänka på konsekvensen av att köra för fort.

Men Anders Jakobsson tycker inte att det uppmuntrar folk till fortkörning.

– Det är klart att vi hade moraliska betänkligheter i början. Men vi har tittat noga på regler och normer och känner oss trygga med vårt erbjudande. Straffet för fortkörningen finns ju kvar, vi tar bara bort kostnaden.

Men en del av straffet är ju den ekonomiska kostnaden?

– Men det finns ingen lag som säger att just du måste betala din bot, vem som helst kan göra det. Det är ingen skillnad på om vi betalar din bot än om din sambo gör det.

Sven-Erik Alhem ger inte mycket för den invändningen.

– Det är en helt annan sak om en närstående betalar din bot, då är det ändå någon i din omgivning som påverkas. Det borde lagstiftas mot sådana här tjänster. Det är bara för politikerna att bestämma sig.

Bötesbelopp vid fortkörning på vägar med högre än 50 km/h som hastighetsbegränsning

1-10 kilometer i timmen: 1 500 kronor

11-15 kilometer i timmen: 2 000 kronor

16-20 kilometer i timmen: 2 400 kronor

21-25 kilometer i timmen: 2 800 kronor

26-30 kilometer i timmen: 3 200 kronor

31-35 kilometer i timmen: 3 600 kronor

Över 30 kilometer i timmen: 4 000 kronor

Källa: Polisen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!