Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är proffs på att få det att klicka

Foto: Annelie Johnsson
Foto: Annelie Johnsson
Foto: Jens Hilner
Foto: Jens Hilner
Foto: Jens Hilner
Foto: Jenny Karlsson
Foto: Jenny Karlsson
Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna Dolck
1 / 9

I varandras armar på en strand, hånglandes i en storstadsgränd eller varför inte hoppa i plurret? När det kommer till bröllopsfoton är det bara fantasin som sätter stopp.

Vi bad fyra fotografer dela med sig av sina proffstips.

Annelie Johnsson: "Mycket glädje, skratt och kärlek"

Arbetar i Helsingborg, och tycker att de bästa bilderna kommer till i ett samspel där man kan vara avslappnade, våga vara obekväm och ha kul.

Annelie Johnsson.
Foto: Mickael Tannus

Varför det så kul att plåta bröllop?

– Att fotografera bröllop är en sån förmån, att få vara med i en av de största dagarna i ett pars liv. Det är så mycket glädje, skratt och kärlek, och att fånga denna totala lycka på bild är magiskt!

Vilken är den största utmaningen?

– Det är en utmaning att inte veta hur dagen ska bli, precis allt kan hända på en bröllopsdag, och det är det som gör det extra härligt!

Har du något speciellt minne?

– Mitt första bröllop med ett homosexuellt par. Så vackert, och så självklart. Önskar att det var lika självklart för alla.

Bästa tipset till brudparet?

– Att försöka slappna av. Anlita folk som du har fullt förtroende för, och som du vet kan leverera precis det du önskar. Att fundera på om alla sköter sitt jobb är inget man ska tänka på under sin stora dag. Är ni galna så blir det galna bilder, är ni romantiska blir bilderna det. En fotograf ska spegla just er och er stora dag

Hemsida: anneliejohnsson.se

Jens C Hilner: "Åk till någon annorlunda miljö"

Baserad i Malmö, har fotograferat hundtals bröllop och specialiserar sig på lite udda miljöer,

Jens C Hilner.
Foto: Alexander Wayne

Varför det så kul att plåta bröllop?

– Det ett smörgåsbord av möjligheter att få fantastiska bilder. Alla är glada och lyckliga, de har de finaste kläderna på sig och miljöer är ofta utvalda för att de är vackra och speciella.

Vilken är den största utmaningen?

– Som bröllopsfotograf gäller det att förbereda bra, tiden är alltid den största utmaningen. Ju mer tid jag får desto bättre blir bilderna och även variationen på bilderna.

Har du något speciellt minne?

– Jag har många härliga minnen från nästan 300 bröllop men ett bröllop utmärkte sig mycket och det var ett par som ville ha något helt annorlunda. Vi fotograferade i ett ödehus mitt på landet och det blev minst sagt annorlunda och det var jätteroligt att få göra.

Hur man kan tänka kreativt?

– Alla bilder behöver inte vara söta och romantiska. Åk till någon annorlunda miljö, skoja till det, använd rekvisita som massa röda ballonger som bruden kan hålla i. Man kan även trasha sin klänning vilket är populärt i USA. Det ger superhäftiga bilder men rekommenderas att man gör dagen efter, om man inte har en extra klänning ...

Hemsida: photomedia.se

Jens bästa tips!

• Ta med bekväma skor som ni kan gå i till exempel på ett gräsfält.

• Ha med extra smink och puder.

• Det är alltid bra att ha en extra person med som kan hjälpa till.

• Ta med snacks och dricka.

Jenny Karlsson: "Det är ett stort privilegium att fånga den stora kärleken"

Malmöbaserad fotograf med hela världen som arbetsplats. Tar poetiska bilder, med känsla för detaljer – ofta i utomhusmiljö.

Jenny Karlsson.

Varför är det så kul att fotografera bröllop?

– Bröllopsfotografering är för mig något som associeras till eufori. Det är få saker som berör mig så mycket som ett bröllop gör. Det är för mig ett stort privilegium att fånga den stora kärleken som betyder mest i världen.

Finns det någon speciellt minnesvärd fotografering?

– Ett bröllop i Toscana var något utöver det vanliga. Det var som att befinna mig mitt i en målning, ljusets silhuett som dansade i dess oändliga vidder av olivlundar.

Vad ska brudparet tänka på inför plåtningen?

– Många tycker det känns en aning obekvämt att vara framför kameran, en bra idé är att göra en provfotografering innan. Vad gäller porträttbilder på bröllopsdagen kan jag varmt rekommendera att ha ett större antal varierande bilder från olika platser – inte minst planera in några fler kortare fotograferingar fördelad över dagen i stället för bara en.

Hur kan man tänka kreativt kring bilderna?

– Utnyttja korta porträttillfällen även vid icke planerade tidpunkter som till exempel precis efter solen gått ned eller om ni känner för porträttbilder i riktigt ovanliga miljöer!

Hemsida: jennysperspektiv.se

Sanna Dolck: "Det krävs ofta en erfaren fotograf för att hantera ljuset"

Bröllopsfotograf med bas i Malmö som tar dokumentära bilder i naturligt ljus.

Varför det så kul att plåta bröllop?

Sanna Dolck.
Foto: Johan Wall

– Det är häftigt att man får vara med på en dag brudparet kommer minnas resten av sina liv. Och så är det helt fantastiskt roligt att fotografera all kärlek och glädje.

Vilken är den största utmaningen?

Fotograferar man heldagar är ljuset på kvällen och natten oftast en utmaning då det i vissa festlokaler kan vara väldigt mörkt. Där krävs det ofta en erfaren fotograf för att hantera ljuset.

Har du något speciellt minne?

På ett bröllop i somras färgade riset av sig på brudgummens kostym när gästerna kastade det över brudparet när de kom ut ur kyrkan. Brudgummen fick gå in i kyrkan igen och fick hjälp att få bort fläckarna med en filt. Bilderna blev spontana och unika och ett roligt minne.

Vad ska brudparet tänka på?

– Försök slappna av under fotograferingen. Se det som en stund där ni kan njuta av varandra. Resten av dagen kommer ni ha fullt upp. Deppa inte ihop om det inte är strålande sol. Det kan bli effektfulla bilder med mörka moln på himlen i stället. Ta gärna med ett par extra, tåliga skor till bruden.

Tips på hur man går utanför boxen?

De allra flesta brudpar fotograferas i någon typ av grönområde eller vid havet eller någon sjö. Fundera ett steg längre, det kan bli väldigt häftiga bilder i ett industriområde eller inne i centrum.

Hemsida: sannadolck.com/brollop

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!