David, 8, och pappa Göran passade på att bygga en snögubbe efter hagelovädret. "Det kändes lite bisarrt att bygga snögubbe och samtidigt ha på sig sommarshortsen," säger Göran. Foto: Privat
David, 8, och pappa Göran passade på att bygga en snögubbe efter hagelovädret. "Det kändes lite bisarrt att bygga snögubbe och samtidigt ha på sig sommarshortsen," säger Göran. Foto: Privat

David, 8, byggde en snögubbe – i juni

Publicerad

Torsdagens våldsamma hageloväder resulterade i en något udda start på semestern för Göran Odenhammer.

Direkt efter att det hade slutat hagla begav han sig ut i trädgården för att bygga en stor snögubbe tillsammans med sonen David, 8 år.

– Det kändes lite bisarrt att bygga snögubbe och samtidigt ha på sig sommarshortsen, säger Göran Odenhammer till Kvällsposten.

SMHI hade under torsdagen gått ut med en klass 1-varning om det kommande ovädret. Under dagen drabbades Sydsverige av allt ifrån åska och blixtnedslag till tågförseningar och kraftiga skyfall.

"Rejäla hagel"

Mörrum hamnade under eftermiddagen rakt under ett våldsamt hageloväder. För många Blekingebor kom hagelskurarna som en chock. Isklumparna som öste ner under eftermiddagen förvandlade lokalt de grönskande lundarna till vita vinterlandskap.

Men Göran Odenhammer satt inte inomhus bara för att sommarsolen uteblev, något som Sveriges Radio Blekinge var först med att berätta om. Han hade precis gått på semester och var hemma i huset med sonen David när ovädret drog in över Mörrum.

– Först upptäckte jag att himlen blev alldeles mörk. Men när jag såg haglet förstod jag att det här var någonting utöver det vanliga. Det var rejäla hagel som nästan var lika stora som spelkulor, säger Göran Odenhammer till Kvällsposten.

Udda semesteraktivitet

Men ovädret hindrade inte Göran och sonen från att gå ut i trädgården direkt efter att hagelskuren hade upphört. Gräsmattan täcktes av ett tjockt, vitt lager.

– Först gjorde vi bara snöbollar men efter en stund gick vi över till att bygga en snögubbe i stället. Jag är lite förvånad över att vi fick ihop det faktiskt.

Att bygga snögubbe strax efter midsommar kan tyckas som en något udda semesteraktivitet. Men Göran och sonen njöt av den ovanliga situationen.

– Det kändes lite bisarrt att bygga snögubbe och samtidigt ha på sig sommarshortsen, säger Göran Odenhammer.

– Jag har absolut aldrig varit med om något liknande och sonen tyckte att det var jättekul.

Men underbart är som bekant kort. Under fredagen hade större delen av snögubben redan smält bort i sommarvärmen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag